Skip to main content

Rezultati američkih izbora neizvjesni, čeka se nekoliko ključnih država

Planeta 09. nov 2022.
2 min čitanja

"Rezultati možda neće biti poznati danima"

U SAD na izborima na sredini mandata za Predstavnički dom, Senat i guvernere saveznih država republikanci su do sada preuzeli devet mandata od demokrata u Predstavničkom domu, a demokrate tri od republikanaca.

Popularno zvani međuizbori, jer su na pola predsjedničkog mandata, tradicionalno su i svojevrsni referendum o aktuelnom predsjedniku. U Predstavničkom domu trenutno demokrati imaju tijesnu većinu od 222 mjesta u odnosu na republikance, sa 213 mjesta.

Prema rezulatima od 9. novembra popodne (po sredjeevropskom vremenu) Republikanci su do sada obezbijedili 199 od ukupno 435, koliko ovo tijelo ukupno ima, a demokrate 178. Za kontrolu Predstavničkog doma potrebno je 218 mesta.

Na izborima za Senat demokrate i republikanci imaju po 48 mandata, prenosi CNN. Ovo telo ima 100 mjesta i za kontrolu je potrebno osvojiti 51.

Kako navodi BBC, republikanci nisu dobili “crveni talas” kojem su se nadali. U Predstavničkom domu bi mogli osvojiti tijesnu većinu, a u Senatu su rezultati zasad jako tijesni.

Kontrola Senata trenutno zavisi od tijesnih utrka u nekoliko ključnih država, uključujući Arizonu, Džoržiju i Nevadu, gdje se glasački listići još uvijek broje.

S obzirom da države sada daju više vremena brojačima glasačkih listića, američki birači mogli bi čekati danima dok rezultati konačno ne budu poznati, prenosi Sky News.

U Arizoni, jednoj od država na koju se najviše gleda, prebrojavanje se vrši u okrugu Maricopa – regiji koja čini gotovo dvije trećine stanovništva te države.

Trenutni demokratski senator i penzionisani astronaut Mark Kelly bori se protiv republikanca Blakea Mastersa kojeg podržava Trump. Stanje je nakon 68 posto prebrojanih glasova: 51,9 posto za Demokrate i 45,9 za republikance.

U toj regiji dokom predsjedničkih izbora 2020., za Joa Bidena glasalo je 49,4 posto ljudi, a 49,1 posto za Donalda Trumpa.

U međuvremenu, u Nevadi, 80 posto glasova birača je prebrojano i glasovi su raspoređeni na 49,9 republikancima i 47,2 demokratama.

Međutim, još uvijek ima mnogo glasačkih listića koje treba prebrojati. Glasački listići sa poštanskim pečatom na dan izbora, ali koji stignu prije 12. novembra, također će biti prebrojani. To znači, slično kao u Arizoni, da rezultati iz ove države možda neće biti poznati danima.

U Džoržiji kako sada izgleda trka ide u drugi krug glasanja 6. decembra, jer i demokratski i republikanski kandidati ne dostižu 50 posto potrebnih za pobjedu. Nakon 96 posto prebrojanih glasova demokrate imaju 49,2, a republikanci 48,7 posto glasova.

To znači da SAD možda neće znati koja će stranka kontrolirati Senat do drugog kruga izbora u Džoržiji.

Na kraju gleda se i Viskonsin, u kojem je od 94 posto prebrojanih glasova republikancima otišlo 50,5 posto, a demokratama 49,3 posto.

(Radio Slobodna Evropa)