Skip to main content

RERI tužio EPS zbog emisija sumpor dioksida iz termoelektrana Nikola Tesla

Info 26. jan 2021.
3 min čitanja

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je danas Višem sudu u Beogradu tužbu protiv Elektroprivrede Srbije (EPS) zbog ugrožavanja zdravlja građana usled višestrukog prekoračenja dozvoljenih emisija sumpor dioksida iz termoelektrana „Nikola Tesla“ (TENT) i „Kostolac“, saopštio je RERI.

Kako se navodi, tužbom RERI nastoji da pred sudom zaštiti zdravlje i pravo građana na zdravu životnu sredinu i da obezbedi da u budućnosti termoelektrane ne emituju sumpor dioksid iznad granice maksimalnih godišnjih dozvoljenih emisija.

U 2018. i 2019. godini termoelektrane su emitovale oko 300.000 tona tog otrovnog gasa godišnje, iako je Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP) dozvoljeno najviše 55.000 tona godišnje.

Tužba je usledila nakon nekoliko uzastopnih zahteva za vanredni inspekcijski nadzor, nad termoelektranama kojima upravlja EPS, a koje su obuhvaćene NERP, i zahteva da nadležne institucije obezbede primenu i poštovanje zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

Advokat RERI Jovan Rajić istakao je da prekoračenje emisija sumpor dioksida, pored zdravlja i životne sredine, ozbiljno ugrožava i vladavinu prava i ustavni poredak Srbije.

Termoelektrane spadaju među najveće zagađivače sumpor dioksidom u Evropi, naveo je RERI uz napomenu da TENT i „Kostolac“ emituju u proseku 35 puta više sumpor dioksida od prosečne termoelektrane u Evropskoj uniji (EU).

Dok se u EU emituje oko 600.000 tona sumpor dioksida godišnje, TENT i Kostolac emituju 300.000 tona sumpor dioksida godišnje.

Šabić: Sprečiti EPS da zagađuje životnu sredinu

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je danas da je tužba protiv EPS-a važan korak u borbi za ustavom zajamčena ljudska prava.

Šabić, koji je član Upravnog odbora RERI, rekao je agenciji Beta da bi tužba kojom se od državnog preduzeća traži da poštuje propise i standarde svoje države morala biti nešto sasvim suvišno.

„Kod nas, nažalost, nije tako. Tek treba da vidimo da li će u uslovima pravosuđa čija je nezavisnost ozbiljno narušena i takva tužba moći da obezbedi zaštitu legalnih i legitimnih interesa građana„, kazao je Šabić.

Dodao je da je formalno, iz procesnih razloga, tuženo samo JP Elektroprivreda Srbije, ali suštinski tužba ukazuje na „krajnje licemerno“ ponašanje izvršne vlasti u vezi sa zaštitom životne sredine.

„To ponašanje se ogleda kako u neiskrenom, formalnom proklamovanju standarda zaštite čija se primena zapravo ne želi tako i u neodgovornoj, nedopustivoj indolenciji nadležnih koji kontinuirano ne reaguju na flagrantno kršenje propisa i međunarodno pravnih obaveza i što je najvažnije na krajnje ozbiljno ugrožavanje zdravlja i života građana Srbije“, ocenio je advokat.

Podsetio je da Srbija od kraja 2017. ima Nacionalni plan za smanjenje emisije.

„Taj dokument i standardi koje sadrži NERP morali bi da budu u funkciji izvršenja obaveza koje je naša država preuzela Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice između Evropske zajednice i država Zapadnog Balkana a samim tim da značajno doprinesu kvalitetu već ozbiljno ugrožene životne sredine. To se, u najvećoj meri, odnosi na Elektroprivredu Srbije“, istakao je Šabić.

Međutim, kazao je on, to preduzeće svoje obaveze iz NERP-a krši u dramatičnim razmerama, a nadležni organi vlasti pred tim zatvaraju oči.

Šabić kaže da se pre podnošenja ove tužbe, RERI više puta obraćao Ministarstvu za zaštitu životne sredine tražeći da ono tim povodom sprovede inspekcijski nadzor.

Naveo je da Ustav Srbije građanima jemči pravo na zdravu životnu sredinu i na potpuno i blagovremeno obaveštavanje o njenom stanju i utvrđuje da je svako, a posebno država, odgovoran za zaštitu životne sredine.

„Nažalost vlast u Srbiji ne samo da podcenjuje ove ustavne garancije nego dopušta da se i one i međunarodno pravne obaveze koje je država preuzela svakodnevno grubo krše. Tužba RERI-a ima za cilj da upozori na ekstremno neodgovornu praksu koja životnu sredinu Srbije pretvara u okruženje sve opasnije po život njenih građana, praksu s kojom se mora prestati bez odlaganja“, zaključio je Šabić.

(FoNet)