Skip to main content

RERI: Kršenje propisa i prava građana na učešće u donošenju odluka

Info 03. jun 2021.
< 1 min čitanja

Javna sednica povodom uvida u Nacrt prostornog plana za koridor auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad održana je uprkos grubom kršenju propisa i fabrikovanju procedura kojim je zainteresovana javnost sprečena da iskoristi svoja građanska prava i učestvuje u proceduri, saopštio je danas Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI.

Ta organizacija je zbog propusta pozvala Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da obustavi nezakoniti postupak i ponovi javni uvid.

U saopštenju se navodi da su se, u skladu sa oglasom održavanja javne sednice ,,komisije za javni uvid“ postavljenom od strane Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda ispred ulaza u prostorije Ministarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture okupili građani koji su podneli primedbe na Nacrt prostornog plana i time stekli legitimno pravo da svoje primedbe obrazlože pred komisijom, ali da su u tome onemogućeni.

„Ono sa čime je suočena okupljena javnost jeste nesvakidašnji čin kršenja zakona, propisa i prava građana od strane neimenovanog službenika Ministarstva građevinarstva. Uskraćivanjem prava na učešće u sednici, pokušajem selektivnog i arbitrernog odlučivanja o tome ko će prisustvovati, pozivanjem na navodno ponovno zasedanje sednice koja nigde nije objavljena i brojnim drugim neosnovanim, protivzakonitim i na licu mesta saopštenim izmenama procedura- većini prisutnih je zabranjen ulazak“, ističe RERI.

U saopštenju se ocenjuje da su dešavanja ispred ulaza u zgradu Ministarstva epilog „niza nezakonitosti i proceduralnih propusta sprovođenja javnog uvida, kao i neodgovornog ponašanja nadležnih organa“.

Dodaje se da se trasa pomenutog koridora prostire kroz dva specijalna rezervata prirode, predelom izuzetnih odluka, područjem planiranim za zaštitu kao predeo izuzetnih odlika, međunarodnim ekološkim koridorima od evropskog značaja, kao i brojnim lokalnim ekološkim koridorima.

(Autonomija)