Skip to main content

Inicijativa A 11: Bez pijaće vode u Srbiji za vreme pandemije živi 40.000 ljudi

Info 03. јун 2021.
< 1 min čitanja

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava (Inicijativa A 11) danas je ukazala da neki građani Srbije kroz pandemiju prolaze skoro u potpunosti zanemareni i zaboravljeni, bez struje i vode.

„Reč je o stanovnicima neformalnih naselja širom Srbije kojih, prema podacima iz istraživanja Kancelarije visokog komesara UN-a za ljudska prava u Srbiji i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, ima skoro 170.000 u više od 90 lokalnih samouprava“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Podsetili su da prema istraživanju „Mapiranje podstanarskih romskih naselja – prema rizicima i pristupu pravima u Republici Srbiji“, oko 40.000 ljudi živi bez pristupa pijaćoj vodi, a oko 30.000 njih bez struje.

Pre godinu, na početku pandemije, Inicijativa A 11 i Zaštitnik građana posetili su deset neformalnih naselja u nekoliko beogradskih opština, u Kovinu, Pančevu, Požarevcu i Kostolcu.

Tada je Zaštitnik građana doneo set od deset preporuka za jedinice lokalne samouprave i nadležna ministarstva čiji je cilj bio da se unapredi stanje u ovim naseljima, imajući u vidu početak neizvesne borbe sa pandemijom.

Prema informacijama dobijenim od Zaštitnika građana do danas je po preporukama postupilo samo pet od 174 lokale samouprave – Novi Sad, Ljig, Niška Banja, Malo Crniće i Boljevac.

(Beta)