Skip to main content

Reporterka N1 posle gnusnih pretnji zbog izveštavanja u Novom Sadu: Bes prema institucijama preusmeren na novinare

Građani 12. мар 2024.
3 min čitanja

"N1 je prijavio nadležnima pretnje, ali Pavkov od institucija ne očekuje mnogo, s obzirom na pređašnja iskustva sa ugrožavanjem sigurnosti prilikom rada"

Novinarka N1 Ksenija Pavkov dobila je desetine uvreda i pretnji klanjem i lomljenjem kostiju zbog izveštavanja sa protesta podrške majci kojoj je Centar za socijalni rad oduzeo troje dece. Na ovim skupovima nepoželjni su svi novinari – i prorežimskih i kritičkih medija.

Ime novinarke TV N1 Ksenije Pavkov se već 24 sata na najgori način razvlači po grupama na Telegramu, odakle se preneo i na druge društvene mreže.

Da će biti zaklana, da će joj polomiti kosti, da je „smeće, NATO kmet, ustaška drolja i kurveštija sa zapada“, da saučestvuje u zločinu, da je treba šikanirati na svakom koraku – samo su neke od uvreda i pretnji upućenih Kseniji Pavkov. I to, zato što je radila svoj posao.

Novu turu pretnji i govora mržnje izazvao je izveštaj sa protesta koji je četvrti put održan u znak podrške Ani Mihaljici, kojoj je Centar za socijalni rad iz Novog Sada oduzeo troje dece. Kako je Pavkov izvestila, „ono u šta veruje većina učesnika i organizatora ovih protesta je da se deca u Srbiji oduzimaju roditeljima kako bi bila data na usvajanje, odnosno prodata u inostranstvo“.

„Posebnu pažnju sam posvetila balansiranju priloga“

Njen prilog je zasmetao demonstrantima i onima koji ih na mrežama podržavaju, zbog čega su usledile desetine jezivih pretnji i brutalnih komentara:

„U uključenju sam rekla šta sam videla ispred zgrade suda, ono što je mogao da vidi svako ko je bio tamo – zbog čega se protestuje, šta je zvaničan stav Centra za socijalni rad, kao i ko podržava građane koji protestuju“, objašnjava Pavkov za Cenzolovku.

Kaže da je, s obzirom na osetljivost teme, posebnu pažnju posvetila tome da prilog bude izbalansiran.

„Procenila sam da je javnost nedovoljno informisana o ovom slučaju i da je zbog toga važno objasniti kontekst: ko su ljudi koji su podržali i organizovali okupljanje i šta zameraju Centru za socijalni rad. Konkretno, veruju da je slučaj deo međunarodne zavere otimanja dece, zbog čega su protiv Centra podneli i krivičnu prijavu i to tokom skupa sa kog sam izveštavala. Prenela sam i šta je zvaničan stav Centra, ali i ostavila mogućnost da je ta institucija u konkretnom postupku zaista napravila propuste.“

Pavkov kaže da se dosad nije susrela sa ovako užasavujućim i uznemirujućim pretnjama, zbog čega se oseća veoma uplašeno i nebezbedno. Ipak će, dodaje, nastaviti da radi svoj posao onako kako veruje da mora da se radi.

N1 je prijavio nadležnima pretnje, ali Pavkov od institucija „ne očekuje mnogo, s obzirom na pređašnja iskustva sa ugrožavanjem sigurnosti prilikom rada“.

„Upravo to ‘neočekivanje’, odnosno nepoverenje u institucije jeste jedan od razloga zbog koga se dešava sve ovo u vezi sa protestom zbog odluke Centra za socijalni rad u Novom Sadu“, navodi ona.

Nepoverenje koje se slama na novinarima

Novinarima kritičkih i profesionalnih medija nije neobično da ih sagovornici izbegavaju i da negde budu nepoželjni. Neobično je kada su na istom skupu nepoželjni i novinari kritičkih i novinari prorežimskih medija.

Upravo to se dešava na protestima podrške Mihaljici, kažu za Cenzolovku novinari koji sa tog događaja izveštavaju. Oni objašnjavaju da građani koji protestuju ne žele da daju novinarima izjave iz kog god medija da dolaze i da ih pride etiketiraju kao lažove koji zaluđuju javnost i ne dozvoljavaju da se čuje istina, onakva kakvom je oni vide.

Ksenija Pavkov kaže da je velika zainteresovanost za slučaj Ane Mihaljice direktan proizvod nepoverenja građana u institucije.

„Problem je u tome što se to nepoverenje slama na nama novinarkama i novinarima, jer smo glineni golubovi i najlakše mete. Građani vide da nas svakodnevno napadaju oni koji bi trebalo da nas brane ili koji bi, ako ništa drugo, trebalo da osećaju neku vrstu straha od novinara kao kontrolora rada nadležnih“, navodi ona.

Sada je, ističe, situacija drugačija – „bes se sa institucija preusmerio na novinare i to odgovara svima osim onima koji su na meti“.

(tekst i foto: N1)