Skip to main content

Reporteri bez granica pozvali Hrvatsku da odbaci tužbe sudije protiv novinara Draga Hedla i Telegrama

Jugoslavija 24. maj 2022.
2 min čitanja

Reporteri bez granica (RSF), poznata međunarodna organizacija koja promiviše slobodu štampe i prava novinara, te se bori protiv cenzure, pozvala je Sud u Zagrebu da odbaci tužbe sudije Zvonka Vrbana protiv Telegrama inovinara Drage Hedla i glavne urednice Jelene Pavić Valentić.

Vrban tuži Telegram za ukupno 100.000 evra zbog niza tekstova Drage Hedla o njegovoj imovini, a Reporteri bez granica ističu kako je reč o “tužbama za ućutkivanje”.

Reporteri redovno objavljuje izveštaje o stanju medijskih sloboda širom sveta, a o slučaju suca Vrbana su se oglasila jer je danas u podne trebalo da se održi ročište za glavnu raspravu o Vrbanovim tužbama pred Opštinskom građanskim sudom u Zagrebu.

Ročište je odloženo za 1. septembar zbog sprečenosti sudinice da se pojavi.

Ranije se zbog Vrbanovih tužbi protiv Telegrama oglasila i platforma Saveta Evrope koja se bavi zaštitom novinarstva i bezbednosti novinara.

Ovaj slučaj su istakli kao primer kršenja slobode medija u Hrvatskoj.

„Tekstovi su rezultat nekoliko meseci novinarskog istraživanja. Sve u njima poduprto je dokumentima i ugovorima, a sudiju Vrbana smo pokušali kontaktirati desetak puta, ali nikada nam nije htio dati svoju stranu priče”, prenela je tada Platforma izjavu Jelene Pavić Valentić od koje Vrban potražuje 150.000 kuna.

Platforma je ovaj slučaj označila nivoom dva, koja pokriva ozbiljne pretnje medijskoj slobodi, uključujući pretnje javnih osoba, fizičko ugrožavanje novinara i, između ostalog, “zlonamerno ili nesrazmerno korišćenje zakona”.

Reporteri bez granica su početkom maja objavili izveštaj o medijskim slobodama za 2022. te su Hrvatsku smestili na 48. mestu od 180 zemalja obuhvaćenim godišnjim Svetskim indeksom. Između ostalog posebno su istaknuli problem klevete, navodeći kako se na to krivično delo “političari i preduzetnici redovito pozivaju kako bi obeshrabrili novinare od propitkivanja njihova rada”.

“Još ozbiljnije, komentari koji se smatraju ‘ponižavajućima’ kriminaliziraju se. SLAPP tužbe i dalje su pošast, s gotovo hiljadu sudskih postupaka protiv novinara ili medijskih organizacija”, ocenili su u RSF.

(Telegram.hr)