Skip to main content

Reporteri bez granica: Evropska komisija da zahteva od srpskih vlasti da privedu one koji prete Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Izdvajamo 22. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Konsultovani smo od strane Evropske komisije o zemljama koje su kandidati za članstvo u EU"

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su danas Evropsku komisiju da apeluje na vlasti u Srbiji da privedu pravdi počinioce pretnji smrću upućenih predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić i programskom direktoru tog udruženja i univerzitetskom profesoru Dinku Gruhonjiću.

“Konsultovani od strane Evropske komisije  o zemljama koje se prijavljuju za članstvo u EU, RSF je osudio nedavne pretnje novinarima Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću. Evropska komisija mora da apeluje na vlasti u Srbiji da učine sve da počinioci budu privedeni pravdi”, naveli su Reporteri bez granica u saopštenju za javnost.

Ana Lalić i Dinko Gruhonjić su na meti pretnji smrću i teških šovinističkih uvreda od 9. marta.

Kao povod za napad na njih, koji je dolazio preko medija bliskih vlastima, visokih funkcionera vlasti i preko društvenih mreža iskorišteni su izmontirani video snimci sa njihovih nastupa sa Festivala ljudskih prava “Rebedu” iz Dubrovnika, od ove, odnosno od prošle godine.

(Autonomija)