Skip to main content

Redakcijski komentar: Novi Sad na vodi (VIDEO)

Izdvajamo 17. мај 2023.
2 min čitanja

Nemaju fekalije gde da otiču pa se gomilaju u gradovima… Dok nas sasvim ne potope.

Nije prošlo ni 15 minuta kako je počela padati kiša, a novosadska kanalizacija je u sredu uveče počela da grca i da se izliva, jer nije mogla da primi “znatne količine padavina”, kako se to obično kaže, ne bi li se prikrila očiglednost.

A očiglednost je da se Novi Sad udvostručio u poslednjih 30 godina, a da je na komunalnoj infrastrukturi premalo rađeno.

Uobičajeni “stil” gradnje: na mestu jedne porodične kuće podignimo zgradu od 4, 6, 8 ili koliko investitoru treba spratova – sada nam se vraća. I tek će da nam se vraća!

video: Denis Kolundžija

Ali, bitno je da imamo “Promenadu”. Doduše, ne znamo ni dan-danas kako stoje stvari sa ispumpavanjem podzemnih voda u “Promenadi”. I to ćemo možda saznati kada nam se, na primer, Liman vrati u stadijum močvare.

Sve za lovu, dakle, jebeš budućnost, ko preživi – pričaće, bitno je snaći se, take money and run!

Sve ono što su generacije pre kretenskih generacija podržavalaca balkanskog kasapina Slobodana Miloševića uradile, svi oni faraonski radovi koji su poduzimani da bi se Vojvodina otela od močvara, podzemnih voda, da bi se reke pripitomile, da bi se kanali izgradili – sve je potopljeno i sve su pojeli kojekakvi skakavci.

Na snimcima na društvenim mrežama vide se parkirani automobili koji više liče na čamce. Ko će im platiti tu štetu, jer mnoga od tih vozila više neće moći da se pokrenu?

Ljudi su se žalili da čak ni iz zgrada nisu mogli izaći, ne bi li stigli do automobila i pokušali ih izvući iz mutnih reka fekalija i otpada pomešanog sa kišom. I neke zgrade su, naime, ličile na Titanik.

Pa da se čovek zapita šta će nam skorojevićki kvart “Novi Sad na vodi”, tamo, u blizini Šodroša, kad celi grad, brate mili, može biti na vodi. Samo što ta voda nije Panonsko more, već more fekalija. Nemaju fekalije gde da otiču pa se gomilaju u gradovima… Dok nas sasvim ne potope.

video: Ana Lalić

(Autonomija)