Skip to main content

Ratni zločinac Bruno Stojić priznao UZP: Potpuno sam svjestan toga, ne smije se više nikad dogoditi

Jugoslavija 08. дец 2022.
2 min čitanja

"Potpuno sam svjestan da sam bio jedan od najvažnijih članova UZP-a, budući da sam imao kontrolu nad HVO-om i vojnom policijom i bio spona između HVO-a i Vlade HZHB"

Bruno Stojić, osuđeni ratni zločinac Bruno Stojić i nekadašnji ministar odbrane tzv. Herceg-Bosne poslao je pismo Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove u kojem je priznao učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

U pismu Stojić priznaje i opsadu Mostara kao i odgovornost za sva ostala djela ratnog zločina koja su navedena u haškoj presudi.

Stojić je podnosio zahtjev u junu 2021. godine ranijem predsjedniku Carmelu Agiusu, a tada u pismu nije priznao UZP.

Stojić je pismo poslao u okviru zahtjeva za prijevremeno puštanje priznaje sve zločine za koje je presuđen. Kako je naveo ima šestoro unučadi s kojima želi provesti vrijeme te da je tokom vremena koje je proveo u zatvoru izgubio nekoliko članova porodice.

„Moja namjera je da ovim pismom iskažem moje najiskrenije prihvaćanje odgovornosti za sve zločine za koje sam osuđen i koji se detaljno navode u presudi. Ne samo da sam osuđen već se želim i ispričati svim žrtvama i njihovim obiteljima za ono što sam uradio. Posebno naglašavam da ne može biti nikakve dvojbe niti negiranja od bilo koga da su moji zločini veoma teški za koje nema apsolutno nikakve isprike niti opravdanja.“, naveo je, između ostalog, u pismu.

Istakao je da je bio jedan od najvažnijih članova UZP-a.

„Potpuno sam svjestan da sam bio jedan od najvažnijih članova UZP-a, budući da sam imao kontrolu nad HVO-om i vojnom policijom i bio spona između HVO-a i Vlade HZHB. Nepitino je stoga da sam imao jednu od važnih uloga u počinjenju zločina s obzirom na funkcije i ovlaštenja koja sam imao za vrijeme rata.

Moja osobna odgovornost je neupitna. Koncept udruženog zločinačkog poduhvata mi možda i nije bio jasan u pravnom smislu, ali sam sada potpuno svjestan šta on zapravo znači i šta je bio. Kao svoju najveću grešku smatram što sam bio dio takvog udruženog zločinačkog poduhvata koji se nigdje i nikad više ne bi smio dogoditi“, naveo je.

Potom je govorio o tome kako je u zatvoru ‘spoznao’ šta je uradio tokom rata i koliko je štete nanio posebno Bošnjacima, muslimanima.

„Do kraja života ću živjeti i kajati se zbog svojih nedjela, za mene je to najteža kazna, ali kazna koja se nikako ne može uspoređivati s onim što su doživjele i još uvijek proživljavaju žrtve zločina za koje sam ja odgovoran“, zaključuje u pismu.

(Radio Sarajevo)