Skip to main content

U Iranu pogubljen jedan od učesnika protesta

Planeta 08. dec 2022.
2 min čitanja

U Teheranu je 8. decembra pogubljen Mohsen Šekari, osuđen zbog ranjavanja pripadnika paravojnih snaga tokom protesta u Iranu, javila je agencija Irna. Reč je o prvom izvršenju smrtne kazne osuđenih učesnika protesta u toj državi.

Osuđenik je ranio pripadnika grupe Basidž, dobrovoljnog paravojnog ogranka iranske elitne Revolucionarne garde, nakon što je blokirao saobraćaj na jednoj aveniji u Teheranu tokom nemira koji potresaju zemlju skoro tri meseca.

“Mohsen Šekari, izgrednik koji je 25. septembra blokirao bulevar Satar Kan i ranio pripadnika Basidža u levo rame, pogubljen je jutros u Teheranu”, navela je agencija.

Iranski aktivista za ljudska prava tvrdi, međutim, da je Šekari osuđen nakon “predstave od suđenja, bez ikakvog pravnog postupka”.

Mahmu Amiri-Moghadam, direktor iranske organizacije za ljudska prava sa sedištem u Norveškoj, napisao je na Tviteru da će se pogubljenja demonstranata početi svakodnevno odvijati osim ako se iranske vlasti ne suoče s “brzim praktičnim posledicama na međunarodnom planu”, prenosi BBC.

Pravosudna novinska agencija Mizan objavila je da je Revolucionarnom sudu rečeno da je Šekari blokirao ulicu Satar Kan u Teheranu 25. septembra i koristio mačetu da napadne pripadnika dobrovoljačke paravojne snage koja se često koristi da uguši proteste.

Sud je 1. novembra proglasio Šekarija krivim za tuču i vađenje oružja “sa namerom ubijanja, izazivanja terora i remećenja reda i bezbednosti društva” i osudio ga za “neprijateljstvo prema Bogu”, rekao je Mizan.

On je uložio žalbu na presudu, ali je Vrhovni sud 20. novembra potvrdio ovu presudu, dodaje se.

Pravosuđe je do sada objavilo da su revolucionarni sudovi osudili još 10 ljudina smrt po optužbama za “neprijateljstvo protiv Boga” ili “korupciju”, u vezi sa protestima. Identitet optuženih nije otkriven.

Amnesty International je saopštio da su smrtne kazne bile osmišljene kako bi “dalje potisnule narodni ustanak” i “uterale strah u javnost”.

Tromesečne antivladine demonstracije koje su gušile iranske bezbednosne snage izazvane su smrću dvadesetdvogodišnje Mahse Amini u pritvoru pošto je privedena zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja u Iranu.

U međuvremenu demonstracije su prerasle u pozive za rušenje iranskih verskih vladara i predstavljaju jednu od najozbiljnijih izazova za iranske vlasti od revolucije 1979.

Iranski revolucionarni sud redovno izriče smrtne kazne. Sud je uspostavljen posle islamske revolucije 1979. godine.

Početkom decembra glavni tužilac Irana objavio je da je ozloglašena policija za moral ukinuta. Odluka je usledila nakon višemesečnih stalnih protesta zbog smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru u septembru.

Kasnije više nije bilo izjava zvaničnika, uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova, o statusu kontroverzne policije, koja je počela patrolirati 2006. pod tvrdolinijaškim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom. Provodila je islamska pravila oblačenja u zemlji, posebno zahtev da se nosi hidžab, žensko pokrivalo za glavu.

Iranska vlada je rekla da je više od 200 ljudi ubijeno u protestima koje je izazvala smrt dvadesetdvogodišnje Mahse Amini. Iranske grupe za ljudska prava procenjuju da je brojka više nego dvostruko veća. Iz UN su naveli da je više od 300 osoba ubijeno, dok su demonstracije prerasle u jedan od najozbiljnijih izazova teokraciji u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine.

Mahsa Amini je preminula 16. septembra, tri dana nakon što je uhapsila moralna policija u Teheranu. Protesti u znak podrške ženama u Iranu organizovani su u prethodna dva mjeseca širom svijeta.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)