Skip to main content

Ranka Savić: Ni vlast ni opozicija ne bave se pravima radnika, umorni smo od glasanja „za“ i „protiv“

Info 05. дец 2023.
2 min čitanja

"Dosta da nas eventualno pominjete samo kad smo vam potrebni"

Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kaže da se ni država ni opozicija ne bave radničkim pravima u predizbornoj kampanji.

„Mi smo zbog toga i izašli s našim proglasom da nam je dosta da nas eventualno pominjete samo kad smo vam potrebni. Svi smo mi umorni od glasanja ‘za’ i ‘protiv’, potrebni su nam programi, planovi političkih partija“, ukazala je Savić za N1.

Komentarišući slučaj radnice Maje Stanković, koja je preminula u fabrici Leoni sat vremena pošto je pregledana u fabričkoj ambulanti, kazala je da je ASNS tražio izlazak inspekcije na mesto događaja, što se nije desilo, „ali ovo pokazuje koliko se o radnicima govori u predizbornim kampanjama, ali i koliko se sprovodi ono što se obećava u kampanjama“.

„Gde je naše Ministarstvo rada, gde je inspekcija“, pita ona rezignirano.

Kaže da inspekcija ne kaže da neće da izađe, „dobiju naš zahtev, pa to stoji, pa se ona onda proglasi nenadležnom, pa nas šalju na sud“.

Dodaje da je „sve usmereno na privlačenje stranih investitora, oni su sveta krava koja se ne dira“.

„Ova vlast vodi politiku gde se radna snaga gleda kao jeftina potrošna roba koja služi samo za stvaranje dobiti poslodavcu“, ističe u Danu uživo na TV N1.

Ocenjuje da „živimo u otetoj državi, pa su samim tim oteti i radnici“.

„Cena radnika vredi koliko može da stvori profit i donosi dobit poslodavcu“, zaključuje.

Međutim, ukazuje da radnici moraju da pobede strah, navodeći da joj se neki od njih obrati, ona prikupi sve relevantne podatke, da bi je oni molili da ih ne pominje.

Na pitanje čega se boje, kaže „pa, otkaza“.

„Ako ste pojedinac, imate razloga za strah, ali ako vas je 100-200, onda nemate razloga za strah“, kažem im ja, navodi Savić.

Dodaje da „ako ne valja nijedna institucija, ne može biti dobar ni sindikat“, navodeći da ako neko ima konkretan problem, onda je teško rešiti ga ako želi da ostane anoniman.

Ukazuje i da je prosek primanja radnika u fabrikama, poput Leonija, oko 50.000 dinara, dok sa prekovremenim radom dostiže 56-57.000 dinara, „ali, uz norme koje je izuzetno teško postići“.

Podsetimo, prosečna zarada u Srbiji, prema poslednje dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku za septembar 2023, iznosila je 85.066 bez poreza i doprinosa.

Kazala je i da čudi odnos opozicije, „koja je najmanje što je mogla da uradi da ono što se odnosi na prava radnika uputi svim sindikalnim centralama“.

Povodom raznih vrsta državne pomoći različitim kategorijama društva, navela je „ubismo se objašnjavajući da to nisu predsednikove pare, već idu iz budžeta“.

(N1)