Skip to main content

Radnici u iranskim rafinerijama protestovali zbog smrti Mahse Amini

Planeta 10. окт 2022.
< 1 min čitanja

Skandirali su „Smrt diktatoru“

Radnici u kompleksu rafinerija koje su veoma važne za iransko morsko nalazište prirodnog gasa danas su se pridružili protestima zbog smrti mlade Mahse Amini koji nedeljama potresaju Iran.

Današnji protest u mestu Asalujeh predstavlja prvo ugrožavanje iranske naftne i gasne industrije od izbijanja nemira zbog smrti 22-godišnje Amini u pritvoru.

Na video snimcima objavljenim na internetu vide se desetine radnika okupljenih u rafinerijama u Asalujehu, oko 925 kilometara južno od glavnog grada Teherana, u Persijskom zalivu. Rafinerije u tom velikom kompleksu dobijaju prirodni gas iz morskog polja u Persijskom zalivu koje Iran deli sa Katarom.

Okupljeni radnici, od kojih neki imaju prekrivena lica, skandirali su „Smrt diktatoru“, između ostalog, što se često može čuti na protestima zbog smrti Amini.

Iranske vlasti nisu priznale da je u kompleksu rafinerija bilo obustave rada, dok je novinska agencija Tasnim, bliska vladi, incident opisala kao spor oko plata.

Iran je jedan od najvećih svetskih snabdevača prirodnim gasom, odmah posle SAD i Rusije.

Protesti zbog smrti Amini 16. septembra, nakon što ju je policija za moral uhapsila u Teheranu, nedeljama traju širom Irana. Iranska vlada insistira da policija nije odgovorna za smrt Amini, dok njena porodica tvrdi da je na telu devojke bilo modrica i drugih znakova premlaćivanja.

(Beta)