Skip to main content

Bajden i Šolc upozorili Rusiju da se ne hvata atomskog oružja

Planeta 10. okt 2022.
< 1 min čitanja

"Rusija da odgovara za brutalna dela u Ukrajini"

Lideri Nemačke i SAD Olaf šolc i Džo Bajden su razgovarali telefonom i iznova Rusiju upozorili da se ne hvata nuklearnog oružja u napadu na Ukrajinu.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Šolc) i američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) ponovo su Moskvu upozorili da se uzdrži od hvatanja za nuklearno oružje.

Šolc i Bajden su u nedelju razgovarali telefonom i složili se u “oštroj kritici skorašnje nuklearne pretnje” iz Moskve, rekao je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt (Steffen Hebestreit).

Dvojica lidera su upozorili Moskvu da će eventualna upotreba nuklearnog oružja imati “dramatične posledice po Rusiju,” dodao je portparol.

Oni su obećali da će se nadalje zalagati da Rusija odgovara za “brutalna dela” u Ukrajini, a da će napadnutoj zemlji nastaviti da pomažu u odbrani i privredno, saopštila je Bela kuća.

Hebeštrajte je objasnio da su se Šolc i Bajden čuli u pripremi za predstojeće sastanke G7 i G20, koji će takođe uglavnom biti posvećeni ratu u Ukrajini i posledicama sukoba.

Šolc i Bajden su iznova osudili osudili rusko prisvajanje ukrajinske teritorije, kao i sabotažu gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2.

(dpa, foto: Sven Hoppe/dpa)