Skip to main content

Radna grupa: Sprečiti kršenje zakona i pritisak na birače

Vojvodina 07. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Dogovoreno je formiranje pravnog tima sa zadatkom evidentiranja svih pojava koje se tiču kršenja zakona u vezi sa izbornim procesom"

Novoformirana Radna grupa za kontrolu izbora u Zrenjaninu, koju čine opozicione stranke i organizacije iz Zrenjanina, izabrala je za tehničkog koordinatora nestranačku ličnost Miodraga Bogunovića, a za njegovog zamenika Mirjanu Grujić iz Novog DSS-a.

Kako je saopšteno, na sastanku Radne grupa je, nakon analize popunjenosti proširenog sastava biračkog odbora na prethodnim parlamentarnim izborima, dogovoreno da se svi kapaciteti upotrebe na popunjavanju biračkih mesta u naseljenim mestima.

„Nijedan predstavnik opozicije 2022. godine nije potpisao zapisnike po zatvaranju biračkih mesta u Ečki, Lazarevu-Zlatici, Lukićevu i Tarašu“, navodi se.

Takođe, dogovoreno je formiranje pravnog tima sa zadatkom evidentiranja svih pojava koje se tiču kršenja zakona u vezi sa izbornim procesom poput onemogućavanje prava glasanja, primene sile ili pretnji, i svih drugih nepravilnosti u vezi sa pritiskom na birače za vreme glasanja.

Ističe se i da će opozicioni predstavnici u stalnom i proširenom sastavu biračkog odbora posebnu pažnju obratiti na glasanje van biračkog mesta, koje se svake godine povećava bez obrazloženog razloga.

Radna grupa još jednom poziva građane da im se pridruže u praćenju svake faze izbornog procesa i prijave se za kontrolore na kontakt mejl tehničke opozicije Zrenjanina: tozrenjanin@gmail.com.

(Autonomija, foto: Ivana Gordić Perc)