Skip to main content

Jovanović Ćuta: Prekinuli smo skup onih koji nameravaju da od našeg naroda pravi ekološke izbeglice

Info 07. нов 2023.
2 min čitanja

"Sprečili smo ovo društvo u nameri da zarade milijarde a da našu zemlju pretvore u koloniju rudarskih kompanija"

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je danas da su pripadnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) prekinuli skup o rudnim resursima Srbije koji se održavao u beogradskom hotelu „Metropol Palas“ da bi sprečili ministarku rudarstva i energetike Dubravku Đedović Handanović i, kako je rekao, „ekipicu“, da od građana naprave „ekološke izbeglice“.

Jovanović Ćuta je za agenciju Beta rekao da je to „bar deseti put“ da SEOS prekida skupove na kojima se raspravlja „o sudbini naših reka“.

Jovanović je kazao da su u svečanoj sali hotela Metropol „ekipica Dubravke Đedović i stranih kompanija“ aktivisti, koje je on pozvao da uđu na skup nakon održane konferencije za novinare ispred hotela, prekinuli njihovu nameru da građanima Srbije „namene sudbinu ekoloških izbeglica“.

„Sprečili smo ovo društvo u nameri da zarade milijarde a da našu zemlju pretvore u koloniju rudarskih kompanija“, rekao je Jovanović.

Dodao je da je došlo do koškanja sa obezbeđenjem na ulazu u svečanu salu hotela gde se skup o rudarskim resursima održavao, ali da nije bilo primene sile.

Aktivisti pekidaju skup, foto: printscreen N1

Inače, predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) upali su danas na zatvorenu sednicu o rudarenju na kojoj su u hotelu „Metropol Palas“ učestvovali predstavnici stranih kompanija, ambasada i Ministarstva rudarstva i energetike.

Aktivisti, predvođeni poslanikom Ekološkog ustanka Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, upali su u hotel i ispred vrata sale u kojoj se održavao skup su uz glasne uzvike „Ua“ i „Rio Tinto, marš iz Srbije!“ i zvižduke primorali učesnike da napuste skup, nakon čega su oni ušli u salu.

Predstavnici SEOS izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da nijedan predstavnik državnih organa Srbije ne prisustvuje sednici, niti je ona otvorena za javnost.

Profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić je u obraćanju prisutnima u sali u kojoj se prethodno održavao skup o rudarenju, rekao da „na Kosovu i Metohiji imamo izdaju, a ostatak Srbije je namenjen za prodaju“.

Ristić je rekao da Evropska unija ima dovoljno rudnih resursa za svoje potrebe, i pozvao EU da prestane da tretira Srbiju kao „neokolonijalni projekat“.

Predstavnici SEOS-a su prethodno ispred „Metropola“ održali konferenciju za novinare na kojoj su naveli da im nije odobreno učešće na, kako su kazali, „sramnom skupu“ o rudarenju, uz obrazloženje da se radi o stručnom skupu, iako među učesnicima ima onih koji ne znaju „šta je mineral i šta je ruda“.

Aktivista SEOS-a iz udruženja „Ne davimo Jadar“ Zlatko Kokanović je u obraćanju novinarima rekao da „kompanije sa katastrofalnom reputacijom vršljaju po Srbiji kao da je njihova prćija“, dok se, u isto vreme javnost obaveštava o tome šta su srpski zvaničnici potpisali u vezi istraživanja rudarskih resursa, preko društvenih mreža.

Aktivisti su ispred hotela razvili i transparent „Ko je ovde strani plaćenik?“.

Konferenciji za novinare i upadu na skup o rudarenju prisustvovali su i predstavnici stranaka Dveri i Zavetnici, kao i poslanica Demokratske stranke Tatjana Manojlović.

(Autonomija, foto: Beta)