Skip to main content

PZP: Referendum neligitiman, samo 18 odsto biračkog tela podržalo promene

Vesti 17. јан 2022.
2 min čitanja

Pokret za preokret (PZP) ocenio je danas da je referendum o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa „nelegitiman iz najmanje 10 razloga“, jedan od njih je mala izlaznost i, kako je navedeno, „činjenica da je manje od 18 odsto biračkog tela podržalo promene ustava“.

Kako se navodi u saopštenju PZP, razlog je i što je odluku o referedumu i referendumskom pitanju utvrdila „nelegalna i nelegitimna“ Skupština Srbije, bez učešća opozicije, kao i činjenica da „nije bilo mogućnosti javnog obrazlaganja stavova protiv izmene ustava na javnom servisu i drugim medijima sa nacionalnom frekvencijom.

Kao razloge navode i „nemogućnost kontrole referendumskog procesa od strane opozicije i međunarodnih posmatrača“, te glasanje mimo biračkog mesta, omogućeno zbog trenutne epidemiološke situacije, „u izuzetno velikom procentu i mimo zakonskih okvira“, dok na Kosovu i Metohiji nije bilo moguće glasati.

Prema njihovim rečima, zabeležen je i veliki broj nepravilnosti na biračkim mestima kao što su „glasanje za druga lica, glasanje i potpisivanje od strane članova biračkih odbora i brojne druge nepravilnosti“.

Ocenili su i da više od 90 odsto glasača nije znalo za šta se glasa na referendumu i da je Republička izborna komisija (RIK) u pismu glasačima „sugerisala da se glasa za izmene Ustava Srbije“, kao i same neregularnosti u radu te komisije i netransparentost oko ukupnih rezultata referendumskog procesa.

Istakli su i da je jedan od razloga „neustavno preuzimanje nadležnosti predsednika države Aleksandra Vučića uloge Republičke izborne komisije“.

„Ima i drugih razloga: neomogućavanje glasanja u dijaspori, epidemijološki razlozi i drugi. Većina od ovih razloga ugrožava i legalnost referendumskog procesa. Imajiući sve navedeno u vidu, PZP će se zalagati za preispitivanje ustavnosti referendumskog procesa i preispitivanje odluka sa ovakvog nelegitimnog referenduma nakon izbora 3. aprila ove godine“, navodi se u saopštenju.

Formiran politički savet Pokreta za preokret

Pokret za preokret saopštio je danas da je formirao Politički savet kao stručno-političko telo koje će davati svoje stavove o svim najvažnijim političkim i stručnim pitanjima.

„Imajući u vidu da Pokret za preokret zastupa stručnost kao kriterijum za obavljanja javnih funkcija, dok politička pripadnost i podobnost čini suštinu današnjeg režimskog funkcionisanja, stavovi Političkog saveta trebali da budu trajni otklon od takve štetne politike. Stručnost bi nakon izbora u aprilu trebala da bude osnovni kriterijum za funkcionisanje države“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Politički savet čini 11 članova, koji su dokazani u svojim profesijama, te da postoji mogućnost njegovog proširenja.

Članovi Političkog saveta Pokreta za preokret su: Petar Petrović dipl. politikolog, Dušan Komadinović, dipl. politikolog, Vukman Bošković, advokat, dr Miroslav Stoisavljević dr nauka (menadžment u kulturi) , Bratislav Marković, advokat, Goran Skrobonja, književnik i prevodilac, Aca Udicki, geolog, Aleksandar Simić, dip. ing, Đorđe Opačić, preduzetnik, Željko Janić, dip. ekonomista, Milan Bošković, dip. pravnik (penziono osiguranje).

(Beta/Autonomija)