Skip to main content

Pulitzer Washington Postu, posebno priznanje ukrajinskim novinarima

Građani 09. maj 2022.
2 min čitanja

Washington Post osvojio je Pulitzerovu nagradu za novinarstvo u službi javnosti za izvještavanje o pobuni 6. januara na američkom Kapitolu.

Pristalice bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa upale su 6. januara 2021. u sjedište Kongresa u pokušaju da ponište njegov izborni poraz 2020. Pet osoba je poginulo, a desetine povrijeđeni.

Također je dodijeljeno posebno priznanje ukrajinskim novinarima, odajući priznanje njihovoj „hrabrosti, izdržljivosti i posvećenosti“ u izvještavanju o ruskoj invaziji koja je počela ranije ove godine.

Prošlog augusta, Pulitzerov odbor dodijelio je posebnu nagradu afganistanskim novinarima koji su rizikovali svoju sigurnost kako bi pomogli u izvještavanju iz ratom razorene zemlje.

Ostali dobitnici

Američko povlačenje i povratak talibana u Afganistanu prožimali su se kroz kategorije: jedna od dvije nagrade dodijeljene u fotografiji za vanredne vijesti pripala je dopisniku Los Angeles Timesa i fotografu Marcusu Yamu, za rad vezan za pad Kabula.

New York Times je osvojio tri Pulitzera ove godine.

New York Times pobijedio je u kategoriji međunarodnog izvještavanja za pisanje o spornim zvaničnim izvještajima o smrti civila u američkim zračnim napadima u Siriji, Iraku i Afganistanu.

Zatim u kategoriji za nacionalno izvještavanje zbog priče o kobnim zaustavljanjima u saobraćaju od strane policije i treću nagradu za kritiku Salamishah Tillet, kritičarku koja je doprinijela pisanju o rasi u umjetnosti i kulturi.

U foto-pričama, tim Reutersovih fotografa, uključujući pokojnog Danisha Siddiquija, koji je ubijen prošlog jula na zadatku dok je pokrivao rat u Afganistanu, osvojio je Pulitzerovu nagradu za slike epidemije korona virusa u Indiji.

Pulitzerove nagrade, koje dodjeljuje Univerzitet Columbia i koje se smatraju najprestižnijim u američkom novinarstvu, priznaju rad u 15 kategorija novinarstva i sedam umjetničkih kategorija.

Pobjednici svake kategorije dobivaju 15.000 dolara.

Tampa Bay Times osvojio je nagradu za istraživačko novinarstvo za film “Otrovan”, njihovu istragu vezanu za fabriku olova koja zagađuje okoliš.

Miami Herald je dobio nagradu za vanredne vijesti za svoj rad tokom urušavanja stambene zgrade Surfside, dok su The Better Government Association i Chicago Tribune osvojili nagradu za lokalno izvještavanje.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)