Skip to main content

PSG: Vučićev govor u UN ugrožava interes Srbije i udaljava je od članstva u EU

Info 22. sep 2023.
< 1 min čitanja

"Iz nje se vidi da Srbija svoje partnere vidi među autokratijama i despotijama"

Narodni poslanik Pokreta slobodnih građana (PSG) Natan Albahari izjavio je danas da je govor predsednika Srbije Alksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama (UN) bio neprihvativ i sramotan za Srbiju.

„Umesto da pred svim svetskim liderima predstavi našu zemlju kao pouzdanog i odgovornog partnera i ponudi zrelu perspektivu o ključnim pitanjima spoljne politike sa kojima se svet suočava, on je ponudio ciničan i populistički pristup“, rekao je Albahari, a preneo PSG.

„Time je možda osvojio neki poen kod njegove desničarske baze u Srbiji, ali je na međunarodnoj sceni pokazao da je Srbija ponovo izolovana u Evropi. Nama je jasno da on vodi neprekidnu kampanju u Srbiji, ali ovo nije ni mesto ni vreme za takav nastup“, istakao je Albahari.

On je dodao da ako već sam Vučić ne zna šta treba da uradi i kako da izbori bolju poziciju za Srbiju, mogao bi da pogleda dešavanje sa sednice Saveta bezbednosti UN i reakcije međunarodne javnosti na predsedavanje albanskog premijera Edija Rame.

„Dok slobodni svet aplaudira Albaniji i tome što je jasno na najvećoj međunarodnoj sceni pokazala da je agresija Rusije na Ukrajinu nedopustiva, izjava Aleksandra Vučića prošla je bez ikakvih reakcija, a iz nje se jedino vidi da Srbija svoje partnere vidi među autokratijama i despotijama„, naglasio je Albahari.

On je istakao da ovakvo izlaganje opasno i ozbiljno ugrožava interese Srbije – da postane punopravni član Evropske unije i zaštiti se od sve većeg zlonamernog uticaja Rusije i drugih autoritarnih država.

„Naš jedini put mora biti ka Zapadu i put ka Evropskoj uniji“, zaključio je Albahari.

(Beta, foto: N1)