Skip to main content

PSG: Srbija nije pozvana na Samit za demokratiju koji organizuje predsednik SAD Džozef Bajden

Info 05. нов 2021.
< 1 min čitanja

Pokret slobodnih gradjana (PSG) saopštio je danas da Srbija nije na spisku država pozvanih na Samit za demokratiju koji organizuje predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden 9. i 10. decembra kao onlajn forum, na kom su kao teme istaknute tri oblasti – odbrana od autoritarizma, otkrivanje i borba protiv korupcije i napredak u poštovanju ljudskih prava.

PSG navodi da nisu navedeni razlozi zbog kojih Srbija još nije dobila poziv, ali da je jasno „da su oni veoma slični razlozima zbog kojih poziv nisu dobili lider Madjarske Viktor Orban i predsednik Turske Redžep Erdogan, a u prvom redu reč je o potkopavanju demokratije i demokratskih institucija“.

„PSG smatra da bi izostanak Srbije sa Samita za demokratiju bio veoma loš za našu zemlju, ali da bi predstavljao konačnu potvrdu odgovornosti režima za uništavanje svih demokratskih institucija, ukidanje slobode izbora i nepoštovanja ljudskih prava“, navodi se u saopštenju.

PSG navodi, pozivajući se na informacije koje je objavio Politiko, da od svih evropskih zemalja pored Srbije na ovaj dogadjaj nisu pozvane još i Bosna i Hercegovina, Rusija, Belorusija, Madjarska i Turska.

(Beta, Foto: PSG)