Skip to main content

PSG osudio fašistički napad na kafić Crni ovan u Novom Sadu

Info 16. јан 2023.
< 1 min čitanja

Pokret slobodnih građana (PSG) najoštrije je danas osudio “novo fašističko divljanje” u Novom Sadu, napad na kafić Crni ovan i zahtevao od tužilaštva da reaguje na ovaj napad, te pozvao vlast da ga osudi.

“Sramota je da Vojvodina, koja je bila evropsko lice Srbije, postaje rasadnik fašističkih ideja i grupa. Sramota je, ali nije slučajno. Guše se svi naši potencijali –  demokratski, evropski, ekonomski  i kulturni. Sistematski i namerno se Vojvodina, od autonomije i evropske regije, pretvara u nedefinisani i skrajnuti ‘sever Srbije’ i periferiju“, navela je u saopštenju za javnost predsednica vojvođanskog odbora PSG-a Ana Oreg.

Prema njenim rečima, kada smo dozvolili da nam se “sudbina kroji iz jedne glave, koja, nesposobna da prihvati i implementira evropske vrednosti, svoje uzore pronalazi u Putinovoj Rusiji, otvorili smo i vrata svakom ekstremizmu, pa i fašizmu među nama”.

“Nećemo dozvoliti da nam ekstremni desničari uređuju sudbinu i izbrišu antifašistički duh Novog Sada“, poručila je Ana Oreg, koja je i republička poslanica PSG-a.

Napad na „Crni ovan“ osudila je i organizacija Akcija progresivne Vojvodine.

„Neophodno je ne samo da se kazne neposredni krivci, već da tužilaštvo hitno pokrene istragu protiv svih paravojnih i parapolicijskih grupa koje neometano šire teror u Srbiji, a kojih je svakim danom sve više. Fašizacija društva u Srbiji svakim danom uzima sve više maha i sve organizacija, političke stranke i svesni pojedinci se tome hitno moraju suprotstaviti“, naveli su u saopštenju za javnost.

(Autonomija)