Skip to main content

Prvi put za deset godina zabeleženo homofobno nasilje na Prajdu u Zagrebu

Marginalci 04. jul 2021.
< 1 min čitanja

Organizacija “Zagreb Pride” je saopštila da se prvi put za deset godina dogodila “provala homofobnog nasilja” na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice u Zagrebu.

„Zagreb Pride“ je saopštio da od policije očekuje da sve napade procesuira kao – zločine iz mržnje.

„Prvi put u desetak godina na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, došlo je do provale homofobnog fašističkog nasilja, kao i niza napada i uvreda u različitim delovima grada“, istaknuto je saopštenju.

Pozivajući se na izveštaj policije, kažu da se najgori napad dogodio u subotu oko 22,30 sati na Trgu Marka Marulića gdje je više homofoba udarilo gej mladića šakom u lice, a zatim mu iz ruke oteli i zapalili zastavu duginih boja, da bi onda za sada nepoznata ženska osoba prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku i oboje ih šakom udarila u lice.

„‘Zagreb Pride’ stupio je u kontakt sa nekim od žrtava ovog zločina podstaknutog mržnjom prema LGBTIQ osobama i pružićemo im pravnu i drugu podršku u krivičnom postupku, jer su počinitelji privedeni“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je nakon manifestacije mlada lezbejka napadnuta u Novom Zagrebu i to od strane četiri muškarca koji su uočili da ima zastavu duginih boja. „Nakon što su joj uzeli zastavu, udarili su je, bacili na pod i onda kukavički pobegli“, stoji u saopštenju.

Oni su pozvali i druge moguće žrtve da im se jave i da napade, i da ih uz njihovu pomoć, prijave.

Oni su poručili da LGBTIQ mladi, koji su najčešće žrtve ovakvog tipa nasilja u javnom prostoru, neće nikada pristati da „žive u ormaru, što su juče glasno i pokazali u Povorci ponosa“.

(Hina/N1, Foto: Pixabay)