Skip to main content

Prva izvedba Keruakove drame Beat Generation na jesen u SAD

Autonomija 12. mar 2012.
< 1 min čitanja

Drama američkog romanopisca i pesnika DŽeka Keruaka (Jack Kerouac) „Beat Generation“ biće prvi put izvedena na jesen, saopštili su danas pozorište i Univerzitet Masačusets iz Louela, rodnog grada tog „kralja bitnika“.

Premijera te drame, koja će biti izvedena samo osam puta, biće centralni deo Književnog festivala DŽeka Keruaka 2012, od 10. do 14. oktobra.

„Ovo je trenutak književne i pozorišne istorije“, rekao je Čarls Tauers (Ćarles Towers), umetnički direktor pozorišta Merimak repertori (Merrimack Repertory Theatre) iz Louela, u kome će biti izvedena „Beat Generation“.

Keruak je „Beat Generation“ (Bit generacija), što je sintagma koja se odnosi na njega i druge pisce „bitnike“, među kojima su napoznatiji Alen Ginzberg i Vilijam Barouz, napisao 1957, iste godine kada je izašao i njegov klasik, roman „Na putu“ (On the Road).

On je pokušao da pozorišni svet zainteresuje za svoju dramu od tri čina, kontaktirajući ljude poput dramske spisateljice Lilijan Helman ili glumca Marlona Branda, ali nije imao uspeha u tome, te je to delo odložio na stranu.

Keruak je umro 1969, u 47. godini od ciroze jetre, a „Beat Generation“ je pronađena 2005. u jednom skladištu.

U čast Keruakovog rođendana, danas je objavljen njegov prvi roman „The Sea is My Brother“ (More je moj brat), za koji se do prošle godine mislilo da je izgubljen.

Roman koji je Keruak napisao kada je imao 21. godinu, pronašao je muž njegove sestre u piščevim zaostalim stvarima.

Njegov prvi objavljeni roman „The Town and the City“ (Grad i selo) ugledao je svetlost dana 1950, i mada su reakcije kritike bile veoma pozitivne, delo nije odmah oduševilo publiku, pa je Keruaku trebalo šest godina da nađe izdavača za svoj sledeći, kultni roman „Na putu“.

(Beta-AP)