Skip to main content

Protiv nekadašnjeg predsednika Mesne zajednice Bačko Gradište vodi se čak 17 sudskih postupaka zbog kritike opštinske vlasti na Fejsbuku

Vojvodina 01. дец 2022.
3 min čitanja

"Žaliće se i na ovu presudu i, kako tvrdi, spreman je da ide do Strazbura"

Protiv Vladimira Jovanovića nekadašnjeg predsednika Mesne zajednice Bačko Gradište vodi se čak 17 sudskih postupaka, zbog kritike opštinske vlasti u Bečeju u jednoj zatvorenoj Fejsbuk grupi, a za koju on tvrdi da nije ni napisao.

Još 2019. godine 29 odbornika Srpske napredne stranke i Pokreta obnove Kraljevine Srbije tužilo je krivično Jovanovića, člana Demokratske stranke, zato što je, navodno, na zatvorenoj Fejsbuk grupi „Politički forum Bečeja“, napisao da su odbornici koji su glasali za predsednika opštine Bečej, „debili i glasačka mašina“.

Njih 12 je odustalo od postupka, dok ostalih 17, među kojima je i Nenad Tomašević, narodni poslanik POKS-a, u svojim tužbama od Jovanovića traže 50.000 zbog povrede ugleda i časti. Ili ukupno 850.000 dinara.

Jovanović, potvrđujući to, kaže da u postupku nije dokazano da je on napisao sporni osvrt na lokalnu političku situaciju, ali da je ipak Osnovni sud u Bečeju doneo osuđujuću presudu.

Ipak, Viši sud u Zrenjaninu je usvojio žalbu njegovog advokata i vratio slučaj na ponovno suđenje.

Međutim, sudija Osnovnog suda u Bečeju je smatrao kako nije potrebno ponovo prolaziti kroz ceo slučaj i ispitivati svedoke, te je ekspresno doneo novu odluku. Ročište je bilo u prošli petak, a presuda je izrečena već u ponedeljak. Jovanović je opet proglašen krivim.

Za dvadesetak dana očekuje i pismeno obrazloženje gde će biti navedeno i koliko je dužan da plati. Sigurno će to, kaže, biti milionski iznos. Žaliće se i na ovu presudu i, kako tvrdi, spreman je da ide do Strazbura.

Navodi i da je ostalo nejasno kako su se odbornici prepoznali kada niko nije pomenut imenom, a glasanje je svakako bilo tajno, pa se zapravo ni ne zna ko je za koga glasao.

„Jasno mi je da je ovo pritisak na mene kao člana DS, koji kritikuje vlast. Što se mene lično tiče, zdravlje mi je narušeno nenormalno, posao mi više ne ide kako treba, sve to povlači jedno drugo. Nisam ništa napisao i osuđuju me za nikakvo delo. Posle presude Višeg suda koje je prihvatilo sve zahteve odbrane, moj branilac je tražio da se ponovo dovedu svi svedoci, ali sudija je to odbio i osudio me posle jednog ročišta“, kaže Jovanović.

Milione koje od njega potražuju kaže da nema, jer mu je penzija nešto veća od 20.000 dinara, pa može „samo u zatvor“.

Njegov profil na Fejsbuku je napominje otvorila Demokratska stranka za potrebe predizborne kampanje i više ljudi je imalo lozinku i pristup nalogu.

„Ne znam ko je, niti da li je sa mog profila ovako nešto napisao. Sud je sve to pravdao samo odštampanom fotografijom sa mojom slikom, a koju je mogao da preuzme bilo ko sa interneta. Oni mene, zapravo, sa ovom tužbom planiraju da uvedu u još nešto gore, da me posle osuđujuće presude, svi oni mogu ponovo privatno tužiti. Žele da me potpuno upropaste“, nastavio je Jovanović.

Kako dodaje i ranije je doživaljavao probleme. Lepili su smrtovnice sa njegovim likom po selu. Od svega navedenog, poslednje četiri godine živi sa visokim krvnim pritiskom i poremećajima srčanog ritma.

Kad predsednik vređa onda to ne važi

Potpredsednik DS Miodrag Gavrilović ranije je izjavio da je u ovom slučaju reč o klasičnom političkom procesu i pritisku na članove opozicije u cilju zastrašivanja. On je posetio na izjavu predsednika države Aleksandra Vučića gde je rekao da je „Srpski narod je lenj, ološ, bitange prve klase, nesposobni, nedovoljno marljivi, vi niste normalni…“

“Imamo nekoga ko javno iznosi u medijima kvalifikacije i omalovažava narod, građane naše države i – ništa. A, s druge strane, imate političku debatu u kojoj se, takođe, iznose kvalifikacije ljudima da su mašinerija i da bez ikakvog razmišljanja izglasavaju ono što se od njih traži“, naveo je Gavrilović, istakavši da je reč o političkom progonu prema čoveku koji je bio predsednik odbora DS u Bačkom Gradištu.

(Danas, foto: Freepic)