Skip to main content

Protest ‘Vojvođani protiv nasilja’ ispred RTV-a: Traže smenu rukovodstva

Info 01. јун 2023.
2 min čitanja

"RTV je samo protočni bojler. Samo preuzima i širi dalje propagandu iz Beograda, a time širi nasilje, pretnje i targetiranje"

Više desetina građana okupilo se danas u 18 časova na protestu ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine u Sutjeskoj ulici gde je zatrežena smena rukovodstva pokrajinskog javnog servisa.

Na skup pod nazivom „Vojvođani protiv nasilja“ pozvao je narodni poslanik Aleksandar Olenik.

On je poručio da su zahtevi ovog protesta isti kao i sa drugih protesta protiv nasilja koji se u Srbiji organizuju prethodnih nedelje, uz dodatan zahtev a to je smena rukovodstva Radio-televizije Vojvodine.

Takođe, zatražaneo je i da RTV prestane da emituje Dnevnik koji prenosi RTS, „da počne  da proizvodi informativni program i da prestane sa iznošenjem neistina u službi režima u Beogradu“, te da se usvoje svi zahteve Sindikata zaposlenih u RTV-u, i da se hitno donese odluka o imenovanju generalnog direktora.

„RTV je samo protočni bojler. Samo preuzima i širi dalje propagandu iz Beograda, a time širi nasilje, pretnje i targetiranje. Građani Vojvodine plaćaju RTV i imaju pravo na objektivnu televiziju, imaju pravo da znaju šta se dešava. Građani Vojvodine kao i svi ostali nemaju prave informacije i ne mogu da odlučuju pravilno, postaju žrtve manipulacije“, rekao je Olenik.

Naglasio je da je RTV žrtva Srpska napredne stranke.

„Bez kontrole medija Srpska napredna stranka ne može da pobedi na izborima. Nasilje se najviše širi kroz medije. Najviša ga širi Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić direktno pretnjama, ucenama i targetiranjem ljudi“, kaže Olenik.

Predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ Darko Šper poručio je na današnjem protestu da RTV treba da uredi uređivačku politiku i da odgovori potrebama građana.

On je Upravnom odboru ove medijske kuće poručio da „hitno izabere generalnog direktora“.

„Konkurs za generalnog direktora je završen pre dva meseca. Ova kuća mora da dobije direktora a potom i glavne i odgovorne urednike“, rekao je Šper.

Ukoliko se to ne desi, kaže on, „svašta može da se očekuje od Sindikata“.

Dodaje da se u Srbiji ponovo targetiraju novinari i da Sindikat „te ljude mora da zaštiti“.

Građani su na protestu nosili transparente „RTV je naš“, „Vi nas plaćate mi vas obmanjujemo“, Javni servis Vojvodine – al’ kako Beograd kaže“ i druge.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine.

P. A. (Autonomija)