Skip to main content

Predsednica Moldavije: Ujedinili smo Evropu da bismo vratili mir

Planeta 01. јун 2023.
2 min čitanja

"Moramo zajedno da reagujemo protiv Putinovog rata"

Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je da su na samitu Evropske političke zajednice u toj zemlji pokazani „snaga i jedinstvo“ u trenutku kada je ugrožena stabilnost Evrope.

„Danas smo ovde okupili ceo kontinent kako bismo potvrdili jake međusobne odnose, da povratimo mir u Evropu. Pokazali smo snagu i jedinstvo kada je stabilnost našeg kontinenta u opasnosti“, rekla je Sandu na konferenciji za medije na kraju samita.

Na zajedničkoj konferenciji sa premijerima Češke i Španije, Petrom Fijalom i Pedrom Sančesom, Sandu je kazala da bi Moldavija „bila ugrožena da se Ukrajina ne brani hrabro“ od ruske invazije i da će Kišinjev ostati uz tu zemlju „koliko god bude potrebno“.

„Pokazali smo da smo ujedinjeni protiv najveće agresije od Drugog svetskog rata“, dodala je Sandu.

Ona je rekla da su lideri razgovarali i o zajedničkim akcijama koje će Evropu učiniti jačom i sigurnijom.

„Vaše prisustvo ovde je dokaz da Moldavija nije sama, da se zajedno borimo protiv hibridnih pretnji i pokušaja da se Moldavija destabilizuje“, kazala je Sandu.

Premijer Španije, u kojoj će 5. oktobra biti održan naredni samit, rekao je da današnji sastanak nije slučajno održan u Moldaviji i da ta zemlja „može da računa na evropsku porodicu“.

„Moramo zajedno da reagujemo protiv rata (predsednika Rusije Vladimira) Putina. Danas smo se fokusirali na zajedništvo, infrastrukturu, energiju i bezbednost, a pre svega na hibridne pretnje i nuklearnu bezbednost“, kazao je Sančes.

Premijer Češke, u kojoj je održan prethodni, prvi samit Evropske političke zajednice, naveo je da se Moldavija „hrabro suočava sa posledicama ruskog varvarskog napada“.

„Šaljemo jaku poruku podrške Moldaviji i Ukrajini“, dodao je.

Fijala je rekao i da se pokazalo da je Evropska politička zajednica „relevantan i važan forum za sve evropske zemlje“ i ponovio da je danas pokazano jedinstvo.

Evropska politička zajednica je neformalni diplomatski forum nastao prošle godine na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona. Drugi samit je održan danas u moldavskom selu Bulboaka, blizu Kišinjeva, na 20 kilometara od granice sa Ukrajinom. Glavne teme razgovora bile su bezbednost u kontekstu rata u Ukrajini, energija, klimatske promene i povezanost.

U razgovoru s novinarima uoči sastanka, gotovo svi evropski lideri su se osvrnuli na tenzije na severu Kosova i pozvali na deeskalaciju i mir. Samitu je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Beta, foto: Pixabay)