Skip to main content

Protest protiv desnice u Njemačkoj, među demonstrantima i kancelar Scholz

Planeta 14. jan 2024.
< 1 min čitanja

Više hiljada ljudi, među kojima su bili kancelar Olaf Scholz i ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, okupilo se u nedjelju u Potsdamu na demonstracijama protiv krajnje desnice u Njemačkoj.

Povod za skup bio je izvještaj o nedavnom sastanku ekstremista koji su navodno razgovarali o deportaciji miliona imigranata, uključujući i njemačkih državljana, u slučaju da dođu na vlast.

Prošle sedmice, agencija Korektiv izvijestila je o navodnom sastanku krajnje desnice u novembru, kojem su prisustvovale ličnosti iz ekstremističkog Pokreta identiteta i stranke krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AfD).

Istaknuti član Pokreta identiteta, austrijski državljanin Martin Sellner, predstavio je svoju viziju „remigracije“ za deportacije, prenose agencije.

AfD druga stranka po popularnosti

AfD se pokušao distancirati od sastanka, rekavši da nema nikakve organizacione ili finansijske veze sa događajem i da su članovi koji su očigledno prisustvovali, to učinili u ličnom svojstvu te da partija nije odgovorna za ono o čemu se tamo razgovaralo.

AfD je trenutno druga stranka po popularnosti u anketama, iza glavne opozicije desnog centra i ispred partija u nepopularnoj Scholzovoj koaliciji lijevog centra.

Njemačku čekaju izbori za Evropski parlament u junu, a zatim državni izbori u septembru u tri istočne pokrajine u kojima je AfD veoma jak.

(Al Jazeera/foto:Pixabay)