Skip to main content

Protest poljoprivrednika: Završena još jedna blokada prilazu autoputu u Novom Sadu

Vojvodina 19. nov 2023.
2 min čitanja

Subotički poljoprivrednici nezadovoljni odgovorom ministarstva

Poljoprivrednici koji sedmi dan blokiraju rafineriju nafte u Novom Sadu, danas su ponovo blokirali i pojedine prilazne puteve autoputu u Novom Sadu.

Oni su prethodno organizovali protestnu vožnju traktorima kroz Novi Sad, a potom su blokirali prilaz autoputu kod Kaćke petlje.

Oni su juče najavili da će danas blokirati i autoput, ali su od toga ipak odustali.

Poljoprivrednici su u više navrata ponovili da ne žele da “maltretiraju” građane, te da ih mole za razumevanje.

Poljoprivrednici su danas blokirali saobraćajnice kod Kovina, Pančeva, Bačkog Petrovca, Bačke Palanke, Zrenjanina, Stare Pazove, Subotice, Sombora, Vršca.

Subotički poljoprivrednici nezadovoljni odgovorom ministarstva

Predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković izjavio je danas za agenciju Beta da su paori u Subotici nezadovoljni jučerašnjim odgovorom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  i traže da im se dostavi detaljno pisano obrazloženje o tome na koji način će biti sprovedeni zahtevi koji su potpisani u maju.

Poljoprivrednici su traktorima blokirali Bikovačku petlju, a povremeno će propuštati vozila.

Oni su pozvali predstavnike ministarstva u Kisač u ponedeljak, 20. novembra u 18 časova, da razgovaraju o svemu gore navedenom, pod uslovom da im oni pre toga dostave detaljan plan.

„Ukoliko nam to ne dostave za 2023. godinu, nema potrebe ni da dolaze – mi nastavljamo blokadu puteva“, poručio je Matković.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici i dalje smatraju da zahtevi iz ove godine nisu u potpunosti ispunjeni.

„Tražimo od ministarstva da nam putem mejla vrlo detaljno dostave obrazloženje o tome kako misle da sprovedu mere koje su dogovorene za ovu godinu. Konkretno, oko formiranja robne berze i oko distribucije dizela bez akcize sa PDV-om na pumpama“, naveo je.

On je poručio da kada dobiju to obrazloženje mogu da sednu sa predstavnicima ministarstva i razgovaraju o merama za 2024.

„Konkretno oko subvencija od 300 evra po hektaru, o raspodeli tih sredstava, i oko ostalih mera o kojima smo već razgovarali, ali nismo postigli konačan dogovor a tiču se svih grana poljoprivrede“, kazao je Matković.

(Autonomija/Beta, foto: Beta)