Skip to main content

EFB poziva na regionalnu akciju ‘Drveće prijateljstva’

Građani 19. nov 2023.
2 min čitanja

"Primer regionalne solidarnosti"

Tokom četvrtog izdanju regionalne inicijative, u ponedeljak, 20. novembra, u 11 časova,  istovremeno će biti zasađeno 450 stabala u 9 gradova regiona – Beograd, Bor, Peć, Priština, Skoplje, Podgorica, Zenica, Sarajevo i Tirana, saopštio je danas Evropski fond za Balkan (EFB), koji je pokrenuo regionalnu sadnju drveća „Drveće prijateljstva“ a sprovodi je se u saradnji sa lokalnim partnerima u svim zemljama regiona.

Sadnja u Beogradu biće realizovana u osnovnoj školi Jovan Ristić u Borči (ul.Bela Bartok 48a) u saradnji sa Udruženjem Krokodil.

„Zadovoljstvo nam je što je ova regionalno koordinirana sadnja prerasla u tradicionalnu aktivnost za nas i naše partnere i što nastavlja da služi kao primer regionalne solidarnosti u pogledu svesti o zagađenju vazduha, zemljišta i vode kao zajedničke probleme regiona“, navodi se u pozivu EFB.

Cilj zajedničke sadnje je, dodaju, da se pokaže da je preuzimanjem individualne odgovornosti i upozoravanjem javnosti na ozbiljnost zagađenja vazduha i klimatskih promena moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

„Našom akcijom ’Drvo prijateljstva’ prvenstveno želimo da pokažemo kako regionalna solidarnost može da izgleda u praksi. Drago nam je što smo uspeli da uključimo lokalne partnere i da svake godine uvećavamo ovu mrežu partnera. Gradovi našeg regiona su se više puta nalazili na listi najzagađenijih gradova sveta i važno je preduzeti zajedničke i konkretne korake da se ovaj trend ne nastavi. Sadnja drveća je jedno od najjednostavnijih među njima“, istakla je izvršna direktorka EFB Aleksandra Tomanić.

U saopštenju EFB ukazuje se da zemlje zapadnog Balkana imaju najlošiji kvalitet vazduha u Evropi, te da su građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Severne Makedonije podjednako izloženi zagađivačima vazduha.

Napominje se i da je tema zagađenja vazduha  važna posebno u zimskim mesecima, te da ova akcija predstavlja zajednički napor da se podigne svest o jednom od gorući problem u regionu – zagađenju vazduha kao direktnom uzročniku mnogih zdravstvenih problema, ali i hiljadama prevremenih smrti u Srbiji i u ostalim zemaljama regiona.

EFB u ovoj akciji sarađuje sa Eko Forumom iz Zenice, Fondacijom za razvoj i demokratiju iz Sarajeva, Institutom za teritorijalno upravljanje životnom sredinom iz Tirane, Let’s Do It iz Peći, Air Care iz Skoplja, KOD-om iz Podgorice, Udruženjem Krokodil iz Beograda i Udruženjem za razvoj Grada iz Bora.

(Autonomija)