Skip to main content

Protest podrške tužiteljkama: Ne smemo dozvoliti da se klica nezavisnog pravosuđa ućutka

Građani 10. mar 2023.
3 min čitanja

"Ne smemo dozvoliti da se klica nezavisnog pravosuđa ućutka. Budimo istrajni u podršci tužiteljkama, jedino tako možemo doći do istinske reforme pravosuđa"

Protest podrške smenjenim zamenicama Višeg tužilaštva u Beogradu okončan je ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva, gde su okupljeni, njih oko hiljadu, zvižducima pokušali da „probude“ Republičku tužiteljku Zagorku Dolovac. Nakon toga, građani su se razišli, a ubrzo se normalizovao saobraćaj u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

Govornici su na protestu najavili radikalizaciju protesta ukoliko nadležni budu ignorisali njihove zahteve, a istovremeno su pozvali građane i da svojim ličnim postupcima izraze podršku tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović.

Čedomir Kokanović, jedan od organizatora protesta je najavio radikalizaciju protest ukoliko se ne ispune zahtevi.

Sledeći protest će biti na Gazeli ili ga neće biti, istakao je Kokanović.

On je istovremeno pozvao i građane širom zemlje da organizuju protest podrške u svojim sredinama.

– Nema Beograd monopol na proteste. Već je zakazan protest u Nišu a uskoro će ga biti i u Novom Sadu, naveo je Kokanović.

On je javno izrazio podršku kolumnistima Danasa Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu, kao i uredniku portala Srbin info Dejanu Zlatanoviću, ali i napadnutom reporteru Foneta Marku Dragoslaviću.

Sarah El Sarag, članica Upravnog odbora Advokatske komore Beograda, govoreći na protestu podrške tužiteljkama je pozvala građane na „brzu i oštru reakciju“.

– Pozivam građane da od ponedeljka do petka od 10 do 10.30 prestanu sa radom, da u tom periodu Srbija stane. Profesori da prekinu nastavu, sudije da prekinu suđenja, mediji da prekinu emitovanje programa, da stanu građevinske mašine, da radnici izađu iz fabrika. Verujem da mi to možemo, kazala je El Sarag.

Savo Đurđić, penzionisani sudija Apelacionog suda u Novom Sadu i bivši član Visokog saveta sudstva je istakao da protesti podrške ne smeju da se obustave do ispunjenja zahteva.

– Ne smemo dozvoliti da se klica nezavisnog pravosuđa ućutka. Budimo istrajni u podršci tužiteljkama, jedino tako možemo doći do istinske reforme pravosuđa, naveo je Đurđić.

Advokat Ivan Ninić je rekao da će Beograd biti mali ako svi ljudi gladni pravde dođu u Beograd.

– Tužilac Nenad Stefanović je zamenici Ljiljani Mauković, kad je prijavila da joj koleginica krade novac, rekao da će je uništiti, kao i njenom sinu koji je advokat. Zakucaće oni i na vaša vrata, doćiće i po vašu decu. Zato mi organizujemo ovaj protest, istakao je Ninić.

Pravnica Sofija Mandić se osvrnula na tvrdnju predsednika Srbije da se protiv tužioca Stefanovića vodi politička hajka.

– Predstavnici vlasti su sebi dali za pravo da prosuđuju ko se bavi politikom a ko ne. Ispada da se svi bave politikom sem njih, kazala je Mandić dodajući da u Srbiji postoji kasta nedodirljivih.

Nakon govora ispred zgrade Vlade protest se završio ispred zgrade Republičkog tužilaštva gde su okupljeni zvižducima pokušali da „probude“ Republičku tužiteljku Zagorku Dolovac.

Ovo je treće protestno okupljanje koje organizuje grupa advokata, otkako su zamenice u Višem tužilaštvu u Beogradu, Bojana Savović i Jasmina Paunović premeštene van Odenjenja za suzbijanje korupcije.

Među okupljenima bili su predstavnici opozicije, građanski aktivisti, kao i predstavnici pravosuđa.

Prisutno je bilo svega nekoliko uniformisanih pripadnika policije, zajedno sa još par kolega u civilu.

Zbog blokade ulice Kneza Miloša u širem centru grada je došlo do saobraćajnih gužvi.

Protest je organizovan zbog premeštaja dve zamenice Višeg tužilaštva u Beogradu. Premeštaj je usledio istog dana kada je uhapšeno šest osoba koje se sumnjiče da su oštetile EPS za sedam i po miliona dolara. Ovu istragu je vodila zamenica Savović, dok se zamenica Paunović bavila istragom pranja novca nelegalno stečenog ovim krivičnim delom.

Na prošlom protestu pročitana su tri zahteva – razrešenje Republičke tužiteljke Zagorke Dolovac, tužioca beogradskog VJT-a Nenada Stefanovića i njegove prve zamenice, kao i vraćanje zamenica u antikorupcijsko odeljenje.

Organizatori protesta su nedavno Državnom veću tužilaca podneli inicijativu za razrešenje Dolovac i Stefanovića, ali se ovo telo još uvek nije oglašavalo. Protekle nedelje oglasio se Poverenik za samostalnost tužilaštva Milan Tkalac, koji je rekao da će “izvršiti odgovarajuće provere kako bi dao pravilnu ocenu događaja”.

Premeštene zamenice javno je podržalo više od 50 profesora pravnih fakulteta, 37 zamenika Prvog osnovnog tužilaštva, kao i 17 zamenika iz Trećeg osnovnog tužilaštva. Sličnu peticiju podrške je i u beogradskom Višem tužilaštvu počela da prikuplja i zamenica Milena Božović, ali je nakon što je to saznalo rukovodstvo, o tome morala pismeno da se izjasni.

(Danas, Foto: N1)