Skip to main content

Nominacija filma “Na Zapadu ništa novo” za Oskara politički signal?

Kultura 10. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Nominacije su politički signal i znak, protiv rata usred Evrope, protiv neljudskog cinizma ratnih huškača poput Putina"

Film Edvarda Bergera nominovan je u devet kategorija, što je “takođe politički signal i znak, protiv rata usred Evrope, protiv neljudskog cinizma ratnih huškača poput Putina” (ruskog predsednika Vladimira), rekla je nemačka ministarka kulture Klaudija Rot.

Nominovanje nemačkog filma “Na Zapadu ništa novo” za Oskara je i politički signal, izjavila je nemačka ministarka kulture Klaudija Rot (Claudia Roth).

Film Edvarda (Edward) Bergera nominovan je u devet kategorija, što je “takođe politički signal i znak, protiv rata usred Evrope, protiv neljudskog cinizma ratnih huškača poput Putina (ruskog predsednika Vladimira).

Rot će prisustvovati dodeli Oskara u noći između nedelje i ponedeljka u Los Anđelesu. Treba i da razgovara sa Bergerom i glumcima Danielom Brilom (Daniel Brühl) i Feliksom Kamererom (Felix Kammerer).

“Naravno da sam bila veoma srećna zbog nominacije,” rekla je nemačka ministarka. “Kada po prvi put imamo nemački film koji je nominovan ne samo u kategoriji najboljeg međunarodnog filma, već i za najbolji film, onda je to zaista sjajno. Naravno da se nadam da će ovaj film dobiti Oskara.”

(dpa, Foto: Soeren Stache/dpa)