Skip to main content

Protest novosadskih prosvetara: Ne želimo sa pancirom da idemo u školu (VIDEO)

Izdvajamo 01. dec 2022.
2 min čitanja

"Daćemo sve što je u našoj moći da se više nikada ne ponove stvari koje se dešavaju poslednjih nedelju dana"

Nekoliko desetina prosvetnih radnika okupilo se danas na protestu ispred zgrade Banovine u Novom Sadu, kao odgovor na sve učestalije slučajeve nasilja u školama, kako prema učenicima tako i prema nastavnicima. Oni su ovom prilikom poručili da se bore za svoje dostojanstvo i da ne žele u školu da dolaze u zaštitnim pancirima.

Okupljeni prosvetari nosili su zastave Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i transparente sa natpisima „Škola je druga porodica, šta je sa prvom?“ i „Stop nasilju“.

Predsednik gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Martin Mihajlović zatražio je od Ministarstva prosvete da prosvetnim radnicima dodeli status službenog lica, kako bi „bar na neki način bili zaštićeni“.

„Ovoga puta se ne okupljamo zbog plata i platnih razreda, okupljamo se zbog našeg dostojanstva koje nam je poljuljano, da ne kažem da nam je izmaknuta stolica. Danas se okupljamo da kažemo stop nasilju u školama. Daćemo sve što je u našoj moći da se više nikada ne ponove stvari koje se dešavaju poslednjih nedelju dana. Kada bih vam pokazao spisak novinskih natpisa prethodnih 15 godina gde se na svakih 6 meseci pojavi neka vrsta nasilja nad prosvetnim radnikom ili vršnjačko nasilje, bili biste zgroženi –  davljenje, vađenje noževa na nastavnike, prebinanje nastavnika i direktora … Spisak je ogroman. Ne želimo da se to više ikada desi“, poručio je Mihajlović.

Prosvetari su se žalili i na komplikovane birokrstske procedure sa kojima se svakodnevno suočavaju, ali i na blagonaklon odnos sistema prema neodgovornim đacima.

„Država treba da uvede odgovornost roditelja za postupke dece u školi i prekršajno i krivično. Isto tako da jedinicu iz vladanja proglasi za neprelaznu ocenu. Takođe da ograniči broj neopravdanih izostanaka. Da ne dozvoli ispisivanja đaka nakon što se protiv njih pokrene vaspitno disciplinski postupak“, kaže nastavnica Aleksandra Đekić iz OŠ „Jožef Atila“.

Dodaje da je neophodno poboljšati položaj prosvetnih radnika u Srbiji.

„Treba poboljšati atraktivnost profesije nastavnika kako bi kvalitetniji kadrovi dolazili, ali i ostajali da rade u našim školama. Možda ovakvom društvu, državi i vlasti odgovara baš ovakva škola. Sve principe na kojima počiva naša profesija zamenili su modelima ponašanja iz rijalitija kojima nas bombarduju gotovo svakodnevno“, naglasila je Đekić.

Tatjana Bokić, nastavnica u OŠ „Nikola Tesla“ u prosveti je gotovo 40 godina. Kako kaže, uskoro ide u penziju i nada se da to tada neće morati u školu da ide sa zaštitnim pancirom.

„Ako se ovako nastavi, samo ćemo praviti generacije motača kablova“, poručila je ona.

Podsetimo, protesti prosvetnih radnika održani su danas u 47 gradova Srbije, sa zahtevom da se zaustavi nasilje u školama. Prethodnih nekoliko nedelja zabeležen je slučaj nasilja nad profesorkom jedne srednje škole u Trsteniku, kao vršnjačko nasilje nad učenicima u Subotici i Novom Sadu.

Petar Alimpijević Autonomija