Skip to main content

Obustava rada prosvetnih radnika u Zrenjaninu: Izmaknuta stolica profesiji

Vojvodina 01. dec 2022.
3 min čitanja

"Od početka školske godine prijavljeno je 286 slučajeva nasilja trećeg stepena. U 90 odsto slučajeva radi se o vršnjačkom nasilju, a u 10 odsto slučajeva o nasilju nad nastavnicima"

“Devedeset dve škole su danas potpuno obustavile rad, u 14 gde smo manjinski sindikat, naši članovi su potpuno obustavili rad. A u 20 škola se ne štrajkuje”, kazao je na danas u centru Zrenjanina potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (UPRS), Zvonimir Jović.

Protest „Stop nasilju u školama”, UPRS je organizovala sa ciljem da javno uputi zahtev da se prosvetnim radnicima dodeli status službenih lica. Deo krivice za protekla dešavanja je i do prosvetara, kazao je Jović na skupu:

“Kada se desi nasilje nad nastavnicima, nastavnici ga sakrivaju, jer će biti proglašeni za loše nastavnike. Ako ga i prijave direktoru škole, on ga ne prijavljuje dalje, jer neko će reći da on nije dobar direktor škole. Nasilje se mora imenovati i sprečiti. Tražimo status kojim će svaki napad na nastavnika biti smatran krivičnim delom, pa neka razmisle svi naslinici o posledicama kada nasrnu na nastavnike.”

Gordana Micić, profesorka razredne nastave, kaže da je danas sistem vrednosti urušen, dostojanstvo degradirano, a da će se posledice toga tek videti. Po njenim rečima, nastavnici su obespravljeni i nisu autoritet:

“Nesagledive su posledice po decu. Nasilje je u svim segmentima društva. Prvo, verbalno nasilje. Kada nema drugog rešenja vičemo i bijemo. Današnji skup  treba da doprinese kulturi razgovora i poštovanju profesije. Prosveta više nije esencija društva.”

Neprekinuti niz napada na nastavnike

Od početka školske godine prijavljeno je 286 slučajeva nasilja trećeg stepena. U 90 odsto slučajeva radi se o vršnjačkom nasilju, a u 10 odsto slučajeva o nasilju nad nastavnicima.

“To je mnogo više nego prošle godine kada je prijavljeno 710 slučajeva nasilja trećeg stepena. Ono podrazumeva fizičko, socijalno, psihičko i nasilje preko digitalnih tehnologija. Najčešće je u pitanju IT nasilje, snimanje i distribucija materijala kojeg đaci naprave za vreme časa”, rekla je Aleksandra Mažić.

Ona navodi da slučaj Trstenik nije poslednji primer. Kroz pregled štampe navela je desetak novinskih naslova koji beleže nasilje nad nastavnicima. Kaže da je u Vladičinom Hanu učenik napao profesorku matematike kivan jer je dobio jedinicu iz njenog predmeta. Posledica tog napada je profesorkin polomilljen kuk. Učenik je isključen iz škole zbog 200 izostanaka, a ne zbog napada na profesorku.

“Jedan šesnaestogodišnjak je u Mladenovcu profesorki bez ikakvog povoda udario šamar i pobegao. Nakon prvobitnog šoka, saznalo se da je povod za nasilje opklada od 30 evra.

“U Bačkom Petrovcu na nastavnike je nasrnuo roditelj nezadovoljan ocenom. Ispit je poništen i zakazan je novi,” rekla je Mažić.

Zvonimir Jović i Gordana Micić na protestu u Zrenjaninu, foto: Autonomija

Profesor Milan Galić podsetio je na izjavu ministra prosvete koji je rekao da je nakon slučaja u kojem je dete izgubilo slezinu rekao da se sve dobro završilo. On je rekao “E, moj ministre… Ministar ne bi trebao ni da bude na tom mestu.” Galić kaže da je izmaknuta stolica profesiji, te da su ovaj skup podržali i svi “njegovi” roditelji i prijatelji.

“Očekujemo da se uživo prenos maltretiranja nastavnika zaustavi. Zbog čega je došlo do propusta? Naša deca su dobra. Imam dvadesetoro dobre dece. I u drugim odeljenjima ima dvadesetoro dobre dece.  Jedan odsto dece pravi  problem. Tu smo pogrešili. Potrebna je stručna pomoć pedagoga, psihologa”, rekao je Galić.

“Došla sam da izrazim nezadovoljstvo prema svakoj vrsti nasilja. Ne samo prema prosvetnim radnicima, nego i prema deci i svakom drugom. Na sreću, ja nemam problema. Radim sa decom jedan na jedan. Nemam grupnu nastavu i nemam tih problema, ali saosećam sa svojom decom koja idu u školu i saosećam se sa kolegama koji rade u grupnoj nastavi.” kazala je za Autonomiju učesnica protesta, Edita Majerfi Todorović, nastavnica klavira u Muzičkoj školi u Zrenjaninu.

Podrška prosvetnim radnicima drugih sindikata

U Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) učlanjeno je oko150 škola u Vojvodini. Sve škole članice su danas obustavile rad. Jedino je situacija u Medicinskoj školi u Zrenjaninu izmenjena, jer je i nastava drugačije organizovana i održavaju je lekari, rekao je Dušan Kokot, predsednik ovog sindikata. On kaže da je na današnjem protestu koji je organizovala UPRS prisustvovao sa svojim kolegama jer “podržava prosvetne radnike.

Obustava se provodi u znak solidarnosti i podrške svim žrtvama nasilja u školama. Takođe, zaposleni na ovaj način jasno pokazuju i zabrinutost za sopstvenu bezbednost. Krajnje je vreme da svi malo stanemo kako bi krenuli dobrim putem.” Kokot je pozvao roditelje da danas, umesto domaćih zadataka, sa decom porazgovaraju o nasilju koje više nema granice. On objašnjava da je problem društveni, da ga profesori ne mogu sami rešavati i poziva sve da podrže i daju doprinos u borbi protiv rastućeg nasilja.

Ivana Gordić Perc Autonomija