Skip to main content

Prosvetari: Skupština usvojila set zakona, a da sindikate nije ni kontaktirala

Info 26. dec 2021.
< 1 min čitanja

Sindikat radnika u prosveti Srbije saopštio je danas da je Skupština Srbije usvojila set zakona u oblasti obrazovanja, a da prosvetni sindikati nisu ni kontaktirani o planiranim izmenama i dopunama.

„Nažalost, ovo se dalo i očekivati. Ovaj čin je tada prošao bez reakcije centrala sindikata, iako su organizacije potpisnici ovog saopštenja još tada ukazali na nameru zakonodavaca da u budućnosti akta donosi samostalno i bez komunikacije sa sindikatima“, navedeno je u saopštenju sindikata.

U saopštenju je dodato da će tim zakonima biti omogućena kombinovana nastava i u višim razredima osnovne škole, što znači da će primenom tih zakona, od naredne školske godine veliki broj zaposlenih u malim seoskim školama ostati bez dela norme.

„U isto vreme raspisuju se konkursi na upražnjena radna mesta. Danas primamo da bi sutra otpuštali! Iz ovoga se ne vidi samo nesposobnost sindikata u borbi za prava zaposlenih već i odsustvo bilo kakvog plana države. Najgora moguća kombinacija“, navedeno je.

Prošle nedelje skupština Srbije usvojila je set zakona iz oblasti obrazovanja, koji podrazumeva izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Sindikat radnika u prosveti Srbije čine Forum srednjih stručnih škola, Forum Beogradskih gimnazija, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Sindikat obrazovanja Požarevac.

(Beta)