Skip to main content

Proslavljen Dan ustanka 7. jul

Info 07. јул 2008.
< 1 min čitanja

Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu 7. juli, danas je na Iriškom vencu tradicionalno obeležen u organizaciji SUBNOR-a Vojvodine.
Na spomenik „Sloboda“, simbol narodnosolobodilačkog otpora fašističkim okupatorima, vence palim borcima položili su predstavnici Izvršnog veća Vojvodine, boraca i njihovih organizacija, vojvođanskih brigada, političkih partija i predstavnici SUBNOR-a Vojvodine.
Predsednik SUBNOR-a Vojvodine Rade Kević rekao je da je oslobodilački i antifašistički pokret bio jedan od najmasovnijih i najsnažnijih u Evropi.
„Čitav svet je priznao naš heroizam i doprinos zajedničkoj pobedi nad fašizmom“, rekao je Kević.
Pokrajinski sekretar za informacije Milorad Đurić rekao je da su se učesnici rata borili za slobodu zemlje i za najvažnije civilizacijske vrednosti, kao što su tolerancija i uvažavanje različitosti i solidarnosti.
„Pridružili ste se progresivnom delu čovečanstva i mi vam dugujemo najveću zahvalnost za to. Vremena se menjaju, ali nešto uvek ostaje isto, a to je odnos prema univerzalnim pitanjima čovekovog postojanja“, rekao je Đurić.
Istoričarka Jelena Popov podsetila je da je već 1941. godine, kada je Vojvodina bila raskomadana između fašističke Nemačke, Hortijeve Mađarske i Pavelićeve Hrvatske, formirano 13 partizanskih odreda, nakon čega se oslobodilački pokret dalje širio.
Od 1951. godine, kada je podignut spomenik „Sloboda“, na Iriškom vencu se obeležava datum posvećen sećanju na borce koji su učestvovali u borbama tokom Drugog svetskog rata.

(Beta)