Skip to main content

Jerkov: Podrška vladi sve dok sprovodi program

Autonomija 07. jul 2008.
2 min čitanja

lsv.jpgPoslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov izjavila je da nova vlada može da računa na podršku LSV-a sve dok bude sprovodila program koji je danas izložio budući premijer Mirko Cvetković.
Ona je za skupštinskom govornicom rekla da će LSV dati podršku Mirku Cvetkoviću da formira vladu i podršku za program vlade.
„Nećemo biti spremni na kompromis koji će dovesti u pitanje sprovođenje tog programa“, rekla je Jerkov i navela da LSV nije presećan zbog sastava nove vladajuće koalicije.
Ona je dodala da su mnoge stvari ostale nedorečene, da mnoge stvari nisu zaboravljene i dodala da su to razlozi što LSV neće učesvovati u vladi.
Prema njenim rečima, nakon izbora postojale su dve opcije, vlada radikala i narodnjačke koalicije i druga opcija, vlada okupljena oko Demokratske stranke.
„Ukoliko glasovi pet poslanika LSV koji će da presude u tome da li će Srbija nastaviti evrointegracije ili ne, LSV nema pravo na tu vrstu luksuza da ima dileme i postavlja uslove. Srbija mora u Evropu, Vojvodina mora imati autonomiju, Srbija mora biti decentralizovana“, rekla je Jerkov.
Poručila je da Mirko Cvetković u ekspozeu nažalost nije pomenuo Vojvodinu niti decentralzaciju Srbije i da očekuje od budućeg premijera da ispuni evropske standarde.
Među njima je navela povraćaj imovine Vojvodini i lokalnoj samoupravi, kao i decentrazilizaciju vlasti.
„Vojvodinu treba posmatrati kao ravnopravni deo Srbije a ne kao bankomat iz kojeg se iznosi novac“, poručila je Jerkov i navela da se LSV zalaže za izgradnju demokratskog društva, decentralizaciju i regionalizaciju Srbija, poštovanje ljudskih prava, kao i za to da Srbija bude ravnopravan partner EU.

(Beta)