Skip to main content

Promena izbornog sistema uslov za decentralizaciju

Izdvajamo 08. okt 2010.
2 min čitanja

Književnik Laslo Vegel izjavio je da u Srbiji mora da se promeni izborni sistem, kako bi zemlja zaista mogla da se decentralizuje.

“Izborni sistem mora da se menja, da ne budu partijske liste, već pojedinci koji će biti odgovorni prema svojim biračima. To bi bio veliki poraz za centraliste”, rekao je Vegel na tribini “Tišina o Vojvodini” u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, u sadašnjoj situaciji poslanici uopšte nisu odgovorni glasačima, što “neverovatno stimuliše” centralizam, a Vojvodina je “prinuđena da ćuti” o problemima koji je tište. “U razvijenim demokratijama poslanici itekako vode računa o svojoj izbornoj bazi, jer od nje zavise”, kazao je Vegel.

On je ocenio da se decentralizovane zemlje brže razvijaju i podsetio da su visoko decentralizovane zemlje, poput SAD, Nemačke i Švajcarske, doživele najbrži i najveći razvoj nakon Drugog svetskog rata. “A kod nas je slučaj da naši političari ne žele decentralizaciju, jer ne žele da se zemlja razvije i ne žele da se takmiče sa drugim državama”, rekao je Vegel.

Novinarka Nadežda Gaće ocenila je da se beogradski mediji ne bave na pravi način Vojvodinom i u takvoj situaciji se sve ono što je potpuno prirodno i normalno “pakuje” kao nekakav vojvođanski separatizam. “Kao da je nekome opet u interesu da proizvodi antagonizme, ovaj put u samoj Srbiji, sada kada smo potrošili sve sukobe sa susedima”, kazala je Gaće.

Sociolog Mirko Đorđević ocenio je da je vojvođanski separatizam “najobičnija laž i politička floskula” i dodao da Vojvodina ni na koji način ne može da se povezuje sa pitanjima Kosova i Sandžaka.

Politolog Pavel Domonji ocenio je da u Vojvodini nema dovoljno “srčanosti” da se pitanje pune autonomije ove pokrajine postavi i artikuliše na pravi način. Prema njegovim rečima, u današnjoj Srbiji politička provincija je modernija od Beograda, jer zahtevi za decentralizaciju stižu iz Vojvodine, ali i iz drugih delova Srbije. “Strateški interes Beograda jeste autonomna Vojvodina, da kroz takmičenje sa naprednom Vojvodinom i sam Beograd napreduje”, kazao je Domonji.

Tribinu je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije NED.

(Autonomija)