Skip to main content

LSV obeležila godišnjicu antifašističkih demonstracija

Građani 07. okt 2010.
< 1 min čitanja

Simpatizeri i članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) obeležili su danas šetnjom kroz širi centar Novog Sada treću godišnjicu antifašističkih građanskih protesta, koji su u glavnom gradu Vojvodine održani 2007. godine.

Na početku kolone oni su nosili veliki transparent “Stop fašizmu”, a kolona je prošla istom trasom kojom je prošla i povorka od oko 5.000 građana, 7. oktobra 2007. godine: od centra grada do Keja žrtava racije, gde je lider LSV Nenad Čanak položio venac na spomenik žrtvama fašističke racije iz 1942. godine.

Čanak je rekao da su građani Novog Sada pre tri godine uspeli da “sačuvaju obraz” tog grada i da spreče neonaciste da marširaju ulicama grada. Neonacisti su tada kamenicama napali kolonu mirnih antifašistickcih demonstranata a u tim incidentima bilo je i povređenih. Policija je potom pohapsila učesnike u incidentima.

“Podsećanje na ovakve stvari je uslov da se one stvari ne ponove”, rekao je Čanak i poručio da njegova stranka neće odustati od zalaganja da se u društvu u Srbiji sprovede proces lustracije.

“Oni koji su kreirali i učestvovali u zločinima na prostoru bivše SFRJ, a potom ih i opravdavali, za to moraju da odgovaraju, jer postoje zločini koji ne zastarevaju. Ne sme se dozvoliti izjednačavanje žrtava i dželata”, poručio je lider LSV.

(Autonomija)