Skip to main content

Proizvođači strahuju od pada otkupnih cena mleka, udruženja zahtevaju hitnu stabilizaciju

Vojvodina 13. apr 2023.
4 min čitanja

"Ovde se ne radi o tome da država treba da spasi mlekarstvo nekom većom premijom, već mora da reguliše tržište mleka”

Prosečna isplaćena cena sirovog mleka prema farmama u Srbiji će za mart mesec biti viša od 70 dinara za litar, saopštila je kompanija “Imlek” u četvrtak, 6. aprila, da bi se najpre na društvenim mrežama otvorila polemika oko pitanja kolika je stvarna visina te otkupne cene.

Tim povodom 12. aprila održan je i sastanak proizvođača mleka iz Mačvanskog okruga sa resornom ministarkom i premijerkom Anom Brnabić.

Predstavnici ovih farmera zahtevaju da se domaće tržište mleka hitno stabilizuje, jer je, kako ocenjuju, “ugrožena nacionalna bezbednost Srbije”, zbog čega najavljuju i proteste i prolivanje mleka ispred zgrade Predsedništva – kad prođu predstojeći praznici.

I dok iz “Imleka” tvrde da se radi o rekordno visokoj isplatnoj ceni, pogotovo uzimajući u obzir da je “otkupna cena mleka u EU u poslednjem periodu pala na 40 evro centi, pa i niže”, poljoprivrednici iz Bačke Topole i Subotice koje smo kontaktirali za komentar nisu želeli javno da iznose svoje mišljenje.

“Ja živim od ovoga ceo život, i kad su plaćali manje, i kad su plaćali isto, ja sam radio sa ’Imlekom’. Problem je sa mlekom definitivno, ali mi se tu malo pitamo. Da nije bilo uvoza iz Poljske, ovaj problem danas ne bi bio ovoliki. Ovako, za pet godina nećemo imati mleka ni za naše tržište”, smatra jedan od farmera.

Svi su jednoglasni u oceni da isplate “Imleka” jesu redovne i da su cene više u odnosu na druge otkupljivače, ali da, međutim, strahuju da će one padati jer su toj meri već pribegli drugi otkupljivači.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice: Proizvođači ne znaju kako se njima zapravo mleko obračunava

Proizvođači mleka sa područja Subotice takođe imaju nezvanične informacije da će otkupna cena mleka u narednom periodu da pada:

“Druge mlekare su već spustile otkupne cene mleka. Naši proizvođači iz ’Imleka’ nisu dobili nikakvu informaciju, pa negde strepe da će i oni u narednom periodu dobiti nižu cenu jer nije logično da druge mlekare pojeftinjuju, a da ’Imlek’ diže cenu”, kaže za Magločistač Miroslav Matković, predsednik Skupštine Poljoprivrednih proizvođača Subotice.

On dodaje da je trenutna otkupna cena u „Imleku“ 71 dinar plus porez na dodatu vrednost, i da je aktuelna od pre dva meseca. Problem je, međutim, što je svakom proizvođaču drugačija osnovna cena, kao i cena unapređenja:

“U zavisnosti od kvaliteta isporučenog mleka, kao i od količine proizvedenog mleka, što zapravo predstavlja to unapređenje, formira se cena. Tako proizvođači poslednje dve godine nikad ne znaju kako se njima zapravo obračunava mleko. Većina njih ima iste otkupne cene, ali drugačiji koeficijent obračuna”, navodi Matković.

On precizira da su u vezi sa problemom oko obračuna proizvođači već nekoliko puta imali sastanke sa predstavnicma “Imleka”, ali im, međutim, ni tom prilikom nije objašnjena formula za određivanje cene sirovog mleka, te je svako dobio drugačije objašnjenje i drugačiji obračun.

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga: Tržište mleka je totalno poremećeno

Iz Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga, koje je najavilo proteste i započelo sa Ministarstvom poljoprivrede pregovore o rešavanju problema na srpskom tržištu mleka i mlečnih proizvoda, za Magločistač ocenjuju da je cena koju “Imlek” daje svojim kooperantima lepa, ali nekonkurentna.

Druge mlekare ne mogu biti konkurenti sa ’Imlekom’ koji zakupi 80 odsto rafova u trgovinskim lancima i drži monopol i blokira sve druge mlekare držeći prilično lepu cenu za svoje proizvođače. Na ovaj način na srpskom tržištu će ostati samo oni i još možda dve mlekare, a sve ostale će se pogasiti“, ocenjuje za Magločistač Goran Vasić, predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Jedna od posledica takvog položaja na tržištu je i ta da građani Srbije, prema njegovom mišljenju, mlečne proizvode plaćaju i do 30 odsto skuplje nego što bi realno trebalo.

Vasić dalje tvrdi i da je “Imlek” – osnivanjem ćerki firmi za uvoz – na tržištu napravio takvu situaciju da će niz mlekara same sebi staviti katanac jer ne mogu da funkcionišu u trenutnim uslovima:

“Ovde je totalno poremećeno tržište mleka. ’Imlek’ veštački drži cenu jer dobro zarađuje od uvoza, a sve to se, naravno, odvija u dogovoru sa državom”.

Pregovori se nastavljaju posle praznika: “Nema više šta da se izgubi”

Kako je za Magločistač rekao Goran Vasić, predsednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga, predstavnici te organizacije su se u sredu, 12. aprila, u Beogradu sastali sa resonom ministarkom i premijerkom Anom Brnabić, dok ih nakon praznika očekuje susret i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zahtevi sa kojima oni izlaze pred predstavnike vlasti odnose se na hitno regulisanje poremećnog tržišta mleka i mlečnih proizvoda, kao i spuštanje trgovinskih marži, tako da one budu prihvatljive i za mlekare i za potrošače.

“Poznat je podatak da je u Srbiji pad u potrošnji mlečnih proizvoda, u iznosu od oko 20 odsto, posledica visokih cena, odnosno smanjene kupovne moći građana. U cilju smanjenja cena mlečnih proizvoda, predsednica Vlade je obećala da će se u najskorije vreme uzeti u najozbiljnije razmatranje ograničenje marži u trgovinama”, rekao je Vasić, i najavio i susret sa predsednikom Vučićem:

“Naše nezadovoljstvo je dovelo do dogovora da naše probleme i predloge sasluša i predsednik Vučić, a taj sastanak će se održati neposredno nakon uskršnjih praznika. Zbog želje da praznik protekne u duhu razumevanja, najavljeni protesti u vidu prosipanja mleka ispred Predsedništva se odlažu do daljenjeg“, poručio je Vasić.

On je takođe najavio da će – u cilju ukidanja povlastica pojedincima i postizanja transparetnosti u poljoprivrednim davanjima – tražiti da se u javnost iznesu podaci ko je u proteklom periodu dobijao kolike podsticaje od države:

“Mi ćemo tražiti od ministarke da izađe javno sa spiskom ko je tačno dobio koliko sredstava od države u proteklih 15-20 godina da bi ljudi mogli da prepoznaju ko je šta radio”, rekao je Vasić, dodajući da smatra da je poljoprivreda konačno došla na dnevni red:

Mislim da je ugrožena nacionalna bezbednost Srbije. Mi nemamo više ništa. Kada u selu nestane krava, nestaje redom svega jer nema šta da drži ljude. Krajnje je vreme da posle više od 30 godina neko izađe i kaže da je poljoprivreda došla na red i da mora da bude prioritet”.

On naglašava i da za ovo ne može da se čeka na neku novi vlast:

“Mi nemamo vremena da čekamo sledeće izbore. Ova vlast mora da počne da rešava ovaj problem. Mora hitno da se reaguje. Ovde se ne radi o tome da država treba da spasi mlekarstvo nekom većom premijom, već mora da reguliše tržište mleka”, zaključuje Goran Vasić.

(Magločistač, Foto: N1)