Skip to main content

Seča drveća oko jezera Tresetište kod Subotice rađena je po nalogu MUP-a zbog migranata

Vojvodina 13. apr 2023.
< 1 min čitanja

"Jezero je smešteno uz samu granicu sa Mađarskom, a prostor deli žica. Reč je o zaštićenom području prve i druge kategorije"

Predstavnik Udruženja sportskih ribolovaca Šaran-Palić Srđan Pejić izjavio je danas za Magločistač da je seča drveća oko jezera Tresetište rađena u tri navrata, po nalogu MUP-a, zbog “velikog broja migranata koji se okupljaju ovde i u okolnoj šumi zbog blizine mađarske granice”.

Seča je, kako je naveo, urađena i sa mađarske strane, kako bi pripadnici mađarske policije i vojske imali bolju preglednost ovog terena sa obe strane.

„Sve to drveće u okolini jezera je ’samonik’ i to je praktično bila šikara sa pojedinačnim stablima. Nije u pitanju nikakva nelegalna seča. Reč je o celtisu (gelegunja), a seča je rađena po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova, zato što su u svim tim šikarama bili stacionirani migranti koji su pravili ogroman problem“, kazao je Pejić.

Jezero Tresetište se nalazi u geografskom području Subotičko – Horgoške pesčare, nedaleko od mesta Palić. Jezero je smešteno uz samu granicu sa Mađarskom, a prostor deli žica. Reč je o zaštićenom području prve i druge kategorije. Sa druge strane se nalazi stogodišnja borova šuma kojom gazduju “Vojvodinašume”.

Prema Pejićevim rečima, po prvom nalogu je rađena desna strana patrolne staze, sam granični pojas, a po drugom nalogu je rađena leva strana patrolne staze.

„Sve što je bilo u zoni koju je odredio MUP – sve je išlo pod seču, a seča je rađena po principu da se ostave pojedinačni mladi primerci autohtonog drveća“, istakao je Pejić.

Kako je naveo, seča je deljena besplatno građanima, onima koji imaju znanje, alat i adekvatnu mehanizaciju za to.

U Javnom preduzeću „Palić Ludaš“ potvrdili su za Magločistač da je seču drveća zatražio MUP.

(Autonomija/Magločistač, foto: Dejan Đorđević)