Skip to main content

Proglašeni dobitnici EU nagrade za istraživačko novinarstvo u 2021. godini

Građani 10. nov 2022.
< 1 min čitanja

Novinari Mreže za istraživanje kriminala korupcije (KRIK), Balkanske istraživačke mreže BIRN i nedeljnika Vreme, dobitnici su EU nagrade za istraživačko novinarstvo u Srbiji u 2021. godini, saopšteno je danas.

Po oceni žirija, najbolja istraživačka priča u 2021. godini delo je novinara KRIK-a Stevana Dojčinovića, Milice Vojinović, Bojane Pavlović i Bojane Jovanović za serijal tekstova o kriminalnom klanu Veljka Belivuka.

U obrazloženju žirija se navodi da su autori serijala “suvereno koristili sve istraživačke tehnike i alate što su im bili na raspolaganju stvarajući ne samo ekskluzivne nego i temeljito istražene, uverljive i vrlo čitke priče”.

Drugo mesto pripalo je novinarki Vremena Jovani Gligorijević za tekst “Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica: Zavera ćutanja koja je dugo trajala”.

“Gligorijević je kroz temeljno i precizno napisan tekst javnosti otkrila potpuno nepoznate informacije o seksualnom nasilju u elitnoj školi u Srbiji. Kroz pažljivo prikupljanje svedočenja bivših učenica u periodu 2003. do 2014. godine, Gligorijević je razotkrila model zlostavljanja koji je trajao godinama pod okriljem obrazovanja”, stoji u odluci žirija.

Treće mesto dele novinari BIRN-a Saša Dragojlo za tekst “Krijumčarenje ljudi: Štekovi novca, nasilje i veze sa bezbednosnim službama” kao i Aleksandar Djordjević i Miodrag Marković za serijal tekstova o mehanizmima korupcije u Elektroprivredi Srbije.

Žiri je u obrazloženju naveo da su novinari BIRN-a primenili “nekoliko zahtevnih istraživačkih postupaka – od kompleksne analize do korišćenja poverljivih izvora s neposrednim uvidom u temu kako bi razotkrili zloupotrebe i korupciju”.

U konkurenciji za EU nagradu bila su 24 rada koje su ocenjivali novinari Andjela Milivojević i Saša Leković kao i izvršni direktor Mreže za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope (SEENPM) Tihomir Loza.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo u Srbiji dodeljuje se od 2015. godine.

(Beta, Foto: KRIK)