Skip to main content

Profesorka Jelena Kleut: Nećemo pristati na pokušaj disciplinovanja Filozofskog fakulteta

Građani 30. мар 2024.
2 min čitanja

"Dolazak policije u momentu kada je fakultet bio blokiran je pokazao da od institucija malo šta možemo da očekujemo"

Profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Jelena Kleut izjavila je da ona i njene kolege neće pristati na pokušaj disciplinovanja javnog govora uopšte i disciplinovanja Filozofskog fakulteta.

Ona je rekla da će u ponedeljak, ukoliko se sve institucije koje su zadužene da osiguraju nesmetan rad fakulteta, a to su pre svega Univerzitet u Novom Sadu i Autonomna pokrajina Vojvodina kao osnivač, ogluše o pozive, biti napravljen privid rada što je jedino moguće u situaciji kada je fakultet u celini blokiran.

„Održaćemo javni čas sa početkom u 13 časova ispred zgrade rektorata u Novom Sadu i time pokazati da ne pristajemo na ovu situaciju. Dakle, možda smo juče izašli sa fakulteta upravo da bismo izbegli neke incidente, ali mi smo i dalje tu i mi na našu kuću pazimo“, kazala je Kleut.

Ona je za televiziju Insajder kazala da „nema odgovor zašto nema reakcije Univerziteta u Novom Sadu, iako je čak i iz pokrajinske vlade, odnosno sekretarijata, saopšteno da oni očekuju to reagovanje“.

„Mi smo dobili samo jedno uopšteno saopštenje koje je, posle održanog senata Univerziteta u Novom Sadu, pozvalo na očuvanje integriteta i autonomije visokog obrazovanja, ali uopšte ne razumemo šta te reči u ovoj konkretnoj situaciji znače i na koji način mi, koji smo isterani sa svojih radnih mesta, možemo da očekujemo zaštitu i kako da se borimo za ono što nam je proklamovano, što nam zaista konkretno nije rečeno šta će se desiti“, dodaje Kleut.

Kleut je rekla i da je Studentski parlament, koji je pozvao na blokadu fakulteta uz zahtev da se da otkaz profesoru Dinku Gruhonjiću, „nažalost, još jedna zarobljena institucija kakvi su nam tužilaštvo, sudstvo, Regulatorno telo za elektronske medije“.

„Dakle, sve te institucije koje imaju nekakav privid delokruga rada zapravo se u svoj posao ne mešaju, donose odluke krajnje netransparentno i rade po instrukcijama koje su uvek problematične i čini mi se da dolaze iz jednog partijskog centra“, naglašava ona.

Dodaje i da svi pitaju šta vide kao rešenje one koje nisu uopšte uzrokovali problem.

„Živimo u nadi da će neke institucije da se pojave. Nažalost, dolazak policije u momentu kada je fakultet bio blokiran je pokazao da od institucija malo šta možemo da očekujemo. Plašim se da ovakvi događaji zapravo onemogućavaju čak i pokušaj sistemskog rešenja. Mi ćemo pokušati da ostanemo uz našu zgradu, da pokažemo da budno pratimo šta se u njoj dešava i, naravno, da pokažemo da na ovaj pokušaj disciplinovanja javnog govora uopšte i disciplinovanja filozofskog fakulteta, nećemo pristati“, navela je Jelena Kleut.

Filozofski fakultet je blokiran od četvrtka. Ulaz u zgradu je onemogućen, a u zgradi fakulteta se nalazi grupa koja zahteva da profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz.

Oni su zauzeli zgradu fakulteta nakon što su održali protest ispred ulaza u tu visokoobrazovnu ustanovu.

Danas je ispred fakulteta održan skup profesora i studenata.

Na kraju okupljanja, mladima unutar fakulteta su ostavili knjige, koje se tiču slobode govora, mišljenja, autoritarnog i autoritativnog režima, „da ih prelistaju za vikend“.

(Radio 021, foto: )