Skip to main content

Profesorka gimnazije: Suspendovana sam zbog plakata i teksta o protestu

Vojvodina 25. мај 2023.
2 min čitanja

"Ja, kao profesorka sociologije, predmeta koji podučava o društvu, nisam đake pozvala na stranački, nego na građanski skup"

Autonomija

Zrenjaninska gimnazija je suspendovala svoju profesorku Senku Jankov nakon što je okačila plakat „Zrenjanin protiv nasilja“ u Google učionicu.

Profesorka Jankov kaže za N1 da je postupak protiv nje pokrenut ne samo zbog plakata koji je okačila u Google učionici, nego i zbog autorskog teksta koji je objavila na portalu “Danas” u kom govori o atmosferi na prvom protestu “Zrenjanin protiv nasilja”, koji je održan u sredu, 17. maja.

Jankov kaže da joj je direktor zrenjaninske gimnazije u usmenom razgovoru rekao da će suspenzija biti okončana ukoliko u roku od osam dana podnese izjavu u kojoj priznaje svoju krivicu, što je ona odbila:

“Smatram da je to učitavanje političke konotacije i kačenje plakata kao i u sam tekst, u kojem se nigde konkretno ne spominje zrenjaninska gimnazija, i koji je bio moj lični doživljaj protestne šetnje protiv nasilja koja je organizovana od grupe građana, a ne političke stranke” kaže Jankov za N1 i dodaje da u rešenju koje joj je dostavljeno iz škole, stoji da je “osumnjičena je za kršenje člana 113 zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja”.

Taj član Zakona propisuje da “je u (školskoj) ustanovi zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe”.

Jankov kaže i da advokat njenog sindikata smatra da ona nije prekršila zakon, te da je u pitanju zastrašivanje: „Ja, kao profesorka sociologije, predmeta koji podučava o društvu, nisam đake pozvala na stranački, nego na građanski skup. Smatram da je u pitanju zastrašivanje, jer je vrlo ozbiljno kada vam neko preti da će da vam, kao samohranoj majci, oduzeti jedini izvor prihoda”, kaže Jankov i dodaje da će tokom trajanja suspenzije primati samo 30 odsto svoje plate.

LSV: Povući odluku o suspenziji profesorke Senke Jankov

Liga socijaldemokrata Vojvodine osudila je danas odluku rukovodstva zrenjaninske gimnazije da suspenduje profesorku i aktivistkinju Senku Jankov i zatražila da se odluka preinači.

„Podsećamo da je profesorka Jankov juče održala govor na skupu ‘Zrenjanin protiv nasilja’, a kao razlog za suspenziju se pominje to što je ona, navodno, na google učionici škole okačila plakat sa pozivom na ovaj građanski skup“, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednica odbornička grupe LSV u Skupštini grada Zrenjanina Bojana Begović.

Ocenjuje da odluka rukovodstva gimnazije predstavlja politički pritisak na profesorku Jankov, „ali i sve nastavnike i učenike koji žele da konzumiraju svoja ustavna prava“.

„Podsećamo da je skup ‘Zrenjanin protiv nasilja’ bio građanski i da ga nisu organizovale političke partije, te se sa pravom postavlja pitanje zašto direktor ove zrenjaninske škole negira ustavna prava svojih zaposlenih“, dodaje Begović.

Podsetila je i da je članom 46. Ustava Srbije zagarantovano pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.

„Posebno je licemerno to što suspenziju potpisuju oni koji organizovano idu na skupove po direktivi vlasti“, ističe Begović.

(N1/Autonomija)