Skip to main content

BRAVO! pozvao građane da pomognu Dragani Arsić da plati kaznu

Građani 25. мај 2023.
< 1 min čitanja

"Dragana Arsić je simbol ekološke borbe u Novom Sadu, patriotizma, ali i represije pred kojom se aktivisti nalaze kada pogode sistem u bolne i koruptivne tačke, poput devastiranja i otimanja Fruške Gore od građana u korist povlašćenog privatnog kapitala bliskog partiji na vlasti"

Građanski pokret Bravo! podržao je danas poziv građanskih inicijativa da se pruži puna podrška i pomoć pri plaćanju kazne sugrađanki Dragani Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

U saopštenju tog pokreta ističe se da su prvi na udaru represije sistema, batinaša, tabloida i SLAAP tužbi „aktivisti koji se zalažu za očuvanje javnog dobra, zakona i Ustava Republike Srbije“, poput Dragane Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

„Ovakva praksa služi da obeshrabri sve aktivne građane u zalaganju za bolje društvo, gradove i zemlju. Služi i da raskrči prostor koji stvara prepreke za koruptivno delovanje vlasti“, navode iz Bravo!.

Kako dodaju, jedini način suprotstavljanja ovakvim praksama „pokorenog tužilaštva, sudstva i policije“ jeste solidarnost u pomoći koju građani mogu da obezbede jedni drugima.

„Dragana Arsić je simbol ekološke borbe u Novom Sadu, patriotizma, ali i represije pred kojom se aktivisti nalaze kada pogode sistem u bolne i koruptivne tačke, poput devastiranja i otimanja Fruške Gore od građana u korist povlašćenog privatnog kapitala bliskog partiji na vlasti“, zaključuje se u pozivu.

Apelacioni sud je po žalbi suvlasnika kompanije „Galens“ Nebojše Petrića preinačio prvostepenu odluku suda od 24. novembra 2022. godine kojom je bio odbijen njegov tužbeni zahtev protiv Arsić da mu se na ime duševnih bolova, povrede ugleda i časti i povrede prava na imovinu isplati naknada nematerijalne štete u ukupnom iznosu od 800.000 dinara.

Preinačenom odlukom Dragana Arsić je obavezna da Petriću plati 70.000 dinara po osnovu duševnih bolova zbog povrede časti, plus sudske troškove u iznosu od 83.300 dinara.

(Autonomija)