Skip to main content

Profesorica filozofije: Dekonstruisati nacionalni identitet koji je kod nas veoma dominantan

Građani 29. sep 2022.
3 min čitanja

“Svaki dan menjamo svet u malim koracima, a ja nisam prestala da verujem u to”, izjavila je danas profesorica filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji Aleksandra Maksić na skupu u Novom Sadu.

Učesnici filozofske razmene između gimnazije u Hercogenratu u Nemačkoj, Zrenjaninske gimnazije i Devete beogradske gimnazije posetili su danas Galeriju Matice srpske i u njoj održali radionicu u okviru projekta Minerva.

Tema današnje radionice bila je identitet i nasilje, a mladi su imali priliku da kroz različite likovne, filozofske i književne primere tumače filozofske pojmove. Profesorica filozofije u Zrenjaninskoj gimnazije, Aleksandra Maksić, kaže da ovakvi projekti podstiču mlade da vode veoma važne dijaloge i promovišu mir:

Cilj ovog projekta je da se podigne nivo kosmopolitskog identiteta, da se razbije nacionalni identitet koji je kod nas veoma dominantan. Organizovala sam mnogo radionica i i dalje imam nade. Mislim da svaki dan menjamo svet. Menjamo ga u malim koracima, a ja nisam prestala da verujem u to“, kaže Aleksandra Maksić.

Ona dodaje da, pored Minerve, zajedno sa kolegama iz inostranstva, a prvenstveno iz Nemačke, uspešno organizuje i posetu Kerkadeu u kom se odvija projekat Eurijada.

„Ovi projekti jesu bliski geografski, ali su prilično različiti tematski. U projektu Minerva ima više filozofskog sadržaja, dok se na Eurijadi fokusiramo na mlade u dijalogu. Tada negujemo veštine razumevanja, poštovanja i slušanja sagovornika. Eurijada neguje i to da se opšta kultura primenjuje na licu mesta”, ocenjuje ona.

Učenica Zrenjaninske gimnazije Andrea Kočiš smatra da su projekti filozofske razmene važni u izgradnji prijateljstva i saradnje mladih širom sveta.

Jezik nikad nije barijera, a teme o kojima diskutujemo su od velikog značaja. Na primer: razgovarali smo o tome šta znači mir kao pojam i šta mir znači za nas same, kao i o tome šta sve pomaže pri izgradnji identiteta. Ovakve teme su mi izuzetno zanimljive”, kaže ona.

Sa njom se slaže i učenica iz Nemačke, Miraj Nur Güdücü.

“Pored toga što se bavimo filozofskim temama, jedno od najvažnijih iskustava tokom ove razmene predstavlja upoznavanje novih ljudi. Dopada mi se kultura ljudi ovde, kao i način života“, rekla je ona.

Studentkinja Aleksandra Pajić koja je učestvovala u razmeni Minerva dok je išla u srednju školu, a koja danas pomaže u koordinaciji radionica, ocenila je da je cilj programa razmena mišljenja između učenika iz Nemačke i Srbije o važnim životnim temama.

“U ovom projektu sam od samog početka, od 2012. godine. Ideja samog projekta je tokom svih godina ostala ista – razmena mišljenja između učenika iz Nemačke i Srbije o važnim životnim temama. Ono što se promenilo je to što se razmena proširila i na Beograd. Ranije su u razmeni učestvovali samo učenici iz Zrenjaninske gimnazije. Jako je zanimljivo videti kako se razvija mišljenje mladih i kako sam se i ja sama razvijala tokom ovog perioda”, naglašava Aleksandra Pajić.

Ovogodišnjim programom razmena učenika obeležila je deset godina realizovanja filozofskih susreta. Projekat Minerva 2013. godine nagrađen je od strane fondacije PASH u Nemačkoj kao najbolji projekat za mlade.

Vanja Velisavljev i Sanja Kosović (Autonomija)