Skip to main content

Grafiti mržnje na zidovima oko nekadašnjeg Doma B-612

Kultura 29. sep 2022.
< 1 min čitanja

Na zidovima koji okružuju nedavno iseljeni Kulturni centar Dom B-612 juče su osvanuli grafiti „Srbija srbima“ i keltskog krsta, kojim je prekrečen grafit „Nazi free zone“.

Svega mesec dana nakon što je ekipa Doma B-612 napustila prostor u kome je boravila godinama, na zidovima koji ovaj prostor deli od Grkokatoličke crkve Svetih apostola Petra i Pavla, osvanuli su grafiti mržnje i promocije nacističkih i fašističkih ideala.

Iz Doma kažu za Autonomiju da je ovo jedan klasičan primer zapišavanja teritorije svojstven pripadnicima ekstremne desnice, koji nije bio moguć dok ekipa iz Doma nije iseljena iz ovog prostora. Oni dodaju da je posebno zabrinjavajuće što su grafiti osvanuli svega nekoliko metara od crkve koja pripada manjinskoj zajednici, te mogu da se protumače kao poruke netrpeljivosti i mržnje prema grupama koje ne pripadaju većinskom stanovništvu.

Na svojim profilima na društvenim mrežama podsetili su da „Novi Sad postaje rupetina puna nacističkih i fašističkih govana u koju ćemo svi upasti jer je prostora za disanje sve manje“.

„Ljudi je malo, prostora još manje, pazite se, borite se, stvarajte prostor za sebe i delite ga sa drugima jer će se Nazi zone uskoro osmeliti i da se širi u sred bela dana“, napisali su oni na društvenim mrežama.

Kulturni centar Dom B-612 bio je jedan od poslednjih preostalih nezavisnih i alternativnih kulturnih centara kroz čija su vrata prošla mnoga poznata imena domaće i inostrane alternative, od muzičara koji pripadaju pank talasu pa sve do poznatih džezera. Dom je godinama bio utočište za umetnike iz različitih sfera umetnosti, te je predstavljao i prostor slobode i tolerancije. Ekipa Doma je u septembru doživela treće izmeštanje po redu i trenutno je u potrazi za prostorom u koji će se preseliti.

A. Bugarin (Autonomija)