Skip to main content

Primite Zdravka, Bratićku i Injac – idealni su za CANU

Jugoslavija 05. феб 2022.
2 min čitanja

Boban Batrićević, Adnan Čirgić, Andrej Nikolaidis i Aleksandar Radoman uputili su otvoreno pismo Predsjedništvu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Njihovo obraćanje prenosimo integralno:

„Povodom konkursa za izbor devet novih članova CANU, koji je objavljen 1. februara u dnevnim novinama, slobodni smo, Veleuvaženo Predśedništvo CANU, uputiti vam prijedlog za izbor tri nova člana CANU – ako je moguće po hitnom postupku.

Sagledavši ukupan dosadašnji rad Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kako onaj pred – tako i onaj postreferendumski, s osobitim osvrtom na potonjih godinu i po otkad se Crna Gora oslobodila nakon 75-godišnjega ropstva i preuzela slobodu u svoju ruke, cijenimo da je naš prijedlog sasvim prirodan i da ne ostavlja prostor za dileme.

Cijenimo da bi se među novim članovima CANU, dakle, morali naći:

1. prof. dr Zdravko Krivokapić

2. prof. dr Vesna Bratić

3. prof. dr Olivera Injac.

Riječ je o univerzitetskim profesorima i ekspertima čija zasluga za crnogorsku nauku i kulturu nije ništa manja od zasluge samoga Predśedništva CANU te o ljudima čiji se odnos prema Crnoj Gori, njezinoj nauci, razvoju i evropskoj perspektivi skladno uklapa u odnos koji je prema tim fenomenima pokazala ne samo većina članova CANU nego i njeno cjelokupno predśedništvo.

Neki od njih čak su i državljanstvo stekli kao deficitaran naučni kadar, neki su obavljali visoke funkcije na državnome univerzitetu, a neki su pak jedini profesori iz svojih oblasti u Crnoj Gori. Vjerujemo da ste se i lično upoznali s njihovim radom prilikom tople dobrodošlice koju ste im kao predstavnicima oslobođene Crne Gore prošle godine u CANU upriličili.

Poštovani gopodine Vukčeviću, predśedniče CANU, znajući Vaše preferencije da pri izboru novih članova uvijek insistirate na bastašnim pojedincima, kao što ste to svojevremeno činili pri izboru akademika Siniše Jelušića kojemu je bastalo izabrati Milutina Mićovića, brata episkopa Crkve Srbije Joanikija, za laureata Miroslavljeva jevanđelja, vjerujemo da ćete se i ovoga puta i lično zauzeti za naučnike i bastadure koje Vam predlažemo.

Cijenjeno Predśedništvo CANU,

u nadi da ćete ovaj dobronamjerni prijedlog uvrstiti u dnevni red prve naredne śednice Predśedništva CANU i učiniti sve da bude usvojen kako bi se spriječila nenadoknadiva šteta da se navedeni stručnjaci ne nađu u vašem visokom društvu koje im po svemu pripada, nakon vašega odgovora bićemo slobodni predložiti vam i prijedlog za preostalih šest članova CANU iz reda onih koji su ćutke trpjeli dragu nam slobodu u potonjih godinu i po.

S izrazom duboke naklonosti i vjere u vaš ustavni patriotizam,

Boban Batrićević

Adnan Čirgić

Andrej Nikolaidis

Aleksandar Radoman

Cetinje, 5. februara 2022.“

(Antena M)