Skip to main content

Journalift o Magločistaču: Hrabre novinarke koje utiču na promene

Lokalne samouprave 05. feb 2022.
2 min čitanja

Magločistač je lokalni medij iz Subotice, Srbija, koji izveštava o važnim temama zasnovanim na činjenicama o kojima se niko od konkurencije na severu Srbije ne usuđuje da izveštava. Dodatna vrednost ovog angažovanog medija je urednički tim koji čine žene.

Osnovale su ga dve profesionalne novinarke – Mirana Dmitrović i Natalija Jakovljević, a uz podršku projekta Media for All pridružile su se još dve žene – Jadranka Stantić i Sanja Kosović, koje su u tim donele širok dijapazon veština i znanja.

U toku nekoliko prvih meseci podrške pružene putem projekta Media for All, Magločistač je uspeo značajno povećati svoju produkciju sadržaja, publiku i monetizovati nedavno uveđene usluge i partnerstva. Također su uvećali tim koji radi za portal i uveli nove formate, kao što su Instagram priče, podkasti i video-sadržaji. Po prvi put urednički tim redovno promoviše sadržaj putem društvenih mreža.

Uz podršku Thomson Fondacije u prvih osam mjeseci implementacije granta za razvoj poslovanja, uspjele su: – Zaposliti nove osobe, uključujući i menadžericu zajednice – nova pozicija koju su uveli – Aktivno i kontinuirano promovisati sadržaje na društvenim mrežama, te povećati broj pratilaca/teljica na društvenim mrežama za 9% – Dosegnuti 5.900 korisnika/ca sajta u januaru i 14.470 u decembru 2021. te od 12.496 pregleda stranica u januaru do 32.803 u decembru 2021. – Povećati procenat vlastite proizvodnje sa 36% na 67% – Uspostaviti partnerstva sa 4 organizacije civilnog društva iz Srbije – Zaraditi 14.241.14 britanskih funti (GBP) od ovih partnerstava – početni cilj za period od 12 mjeseci bio je 3.500 GBP

Ključnu ulogu u definisanju i implementaciji njihovog poslovnog modela igrala je Galjina Ognjanov, profesorica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja je bila mentorka Magločistača.

Sanja Kosović se timu Magločistača pridružila kao menadžerka zajednice, kroz projekat Media for All. Njena uloga bila je presudna za povećanje broja pratilaca, što je angažman sa zajednicom učinio značajnijim i uveo nove formate.

Magločistač je aktivno učestvovao u većini treninga koji su organizovani putem projekta Media for All, te značajno iskoristio treninge i aktivno primenio veštine za proizvodnju novih sadržaja, na primer MoJo, koji je rezultirao stvaranjem video-priča koje su deljene na svim kanalima društvenih medija.

(Magločistač)