Skip to main content

Prikupljen novac da se plati kazna aktivistkinje Aide Ćorović, kako ne bi morala u zatvor

Građani 19. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Akciju prikupljanja novca pokrenuli su udruženje Krokodil i Feministička antifašistička mreža"

Udruženje Krokodil saopštilo je da je donacijama prikupljeno dovoljno novca kako bi pokušali da spreče odlazak Aide Ćorović u zatvor.

Novac će biti uplaćeni na račun Prekršajnog suda kako ova aktivistkinja ne bi otišla na dvomesečno služenje zatvorske kazne.

Ćorović je u četvrtak dobila poziv na služenje dvomesečne kazne zatvora, jer je odbila da plati novčanu kaznu od 100.000 dinara za remećenje javnog reda i mira, kada je u novembru 2021. godine jajima gađala mural Ratka Mladića u Beogradu.

Akciju prikupljanja novca pokrenuli su udruženje Krokodil i Feministička antifašistička mreža.

Donacijama građana, od nedelje u 18.30 do danas, prikupljeno je 340.267 dinara.

Udruženje Krokodil je izrazilo nadu da će rešenje po kojem se obustavlja odlazak u zatvor biti izdato u što kraćem roku nakon uplate prikupljenog novca.

Aida Ćorović ima rok da se do petka 22. marta javi u Kazneno-popravni zavod (KPZ) Padinska skela, a najavila je da će tamo otići tog dana u 10 sati.

Udruženje Krokodil je predložilo da preostala suma, nakon uplate Prekršajnom sudu, bude usmerena na novopokrenuti „Slapp back“ fond za pomoć aktivistima koji su u sličnim postupcima kao Aida Ćorović i pozvalo one koji su uplatili donacije da im jave da li se slažu sa tim.

(Radio 021, foto: Krokodil)