Skip to main content

Benksi u susret proleću iscrtao novi mural u Londonu

Planeta 19. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Savet Islingtona, u čijoj je nadležnosti naselje u kom se nalazi grafit, potvrdio je za britanski javni servis da neće biti uklonjen"

Čuveni ulični umetnik Benksi potvrdio je da je on autor neobičnog murala koji se preko noći pojavio u jednom stambenom naselju u severnom Londonu.

Njegov mural je, u susret prvom danu proleća, nacrtan tik iza orezanog dvorišnog drveta na zidu jedne zgrade tako da deluje kao krošnja. Takođe, na njemu je i osoba sa prskalicom za boju, koja izgleda kao da je upravo nanela zelenu boju na zid.

People look at a new Banksy painting on a wall in London, Monday, March 18, 2024. (AP Photo/Alastair Grant)

Čim je Benksi na Instagramu potvrdio da je autor ovog dela, veliki broj ljudi posetio je Hornsi roud, gde se mural nalazi, prenosi Euronews Srbija.

Poruka je da se priroda bori da opstane i da je na ljudima da joj u tome pomognu, smatra BBC voditelj Džejms Pik, koji je i autor emisije o Benksiju.

„Kad se udaljite, izgleda kao da je drvo oživelo, ali na primetno lažan i sintetički način. Takođe je prilično suptilno za tako veliko drvo, moram da priznam“, dodao je voditelj.

Savet Islingtona, u čijoj je nadležnosti naselje u kom se nalazi grafit, potvrdio je za britanski javni servis da neće biti uklonjen.

Inače, mural je nastao iza drveta višnje koje je staro četrdeset ili pedeset godina i slabog je zdravlja. Već neko vreme službe za održavanje zelenila pokušavaju da ga oporave i produže mu vek, pa tako proleće dočekuje bez lišća.

(Radio 021, foto: Beta-AP)