Skip to main content

Prikazan dokumentarni film Do daske, o medijskim hajkama i medijskim presudama

Kultura 05. nov 2022.
2 min čitanja

Dokumentarni film Aleksandra Reljića „Do daske“ koji govori o hapšenju i zatvorskoj kazni za modnog kreatora, stilistu i didžeja iz Novog Sada Srđana Švelja zbog optužbi da je „pedofil“, a koje su instruisane iz tabloidnih medija, premijerno je sinoć prikazan u Kulturnom centru Novog Sada.

Početkom 2020. u svim medijima su se pompezno najavljivala hapšenja političara i drugih javnih ličnosti zbog pedofilije.

Policija je u januaru te godine, umesto njih, uhapsila Srđana Švelja, a pre zvaničnog privođenja, mediji su već objavili da je Šveljo „pedofil“, koji je „silovao, podvodio, drogirao i fotografisao dečake u pornografske svrhe“, navodi se u filmu.

Tabloidi su ga nazvali “monstrumom” i “predatorom” i njegove fotografije su na naslovnim stranama.

Kako je Reljić objasnio u filmu, iako je tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu u kojoj nijedna tačka optužnice nije bila povezana sa pedofilijom, javnost to nije mogla da sazna, jer je suđenje bilo zatvoreno, a Šveljo (53) je osuđen na dve godine zatvora.

“Čoveku su uništeni život i ugled, a najavljena hapšenja političara pedofila se do danas nisu dogodila”, podseća autor filma.

Reljić je rekao da je suđenje putem medija “nažalost, uobičajena pojava na Balkanu”.

“Tabloidne novine neprestano i nekažnjeno organizuju lov na veštice. Ko god da stane na put moćnicima, momentalno postaje žrtva stigmatizacije tabloidnih medija i uništenih institucija, poput Srđana Švelja, koga su mediji optužili za pedofiliju, iako mu nikada nije ni suđeno za to krivično delo”, kazao je on.

Aleksandar Reljić je novinar i autor brojnih televizijskih dokumentarnih filmova, koji su se uglavnom bavili temama kulture sećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i slično.

Njegov film “Unuk” (Enkel), koji govori o suočavanju sa porodičnom prošlošću unuka komandanta nacističkog koncentracionog logora Aušvic Rudolfa Hesa, dobio je više domaćih i stranih priznanja i bio nominovan za Najbolji evropski dokumentarni film godine 2018. na Prix Europa festivalu u Berlinu.

Dokumentarni film “Do daske” rađen je u koprodukciji Reljićeve kuće “Core Dox”, BIRN Srbija i Awakenings Filma.

(Autonomija)